Bråk om påkörd hund slutade i mordförsök med kökskniv

En kvinna från Mariefred har dömts för mordförsök efter en händelse i somras där hon utdelade knivhugg mot bland annat halsen på sin vän.
Straffet – tio års fängelse.
Kvinnan hävdade nödvärn.

Kvinnan från Mariefred döms för försök till mord. Straffet blir tio års fängelse.

Kvinnan från Mariefred döms för försök till mord. Straffet blir tio års fängelse.

Foto: Johan Nilsson/TT

Mariefred2024-10-21 16:56

Nyheten i korthet

  • En kvinna i Mariefred har dömts till tio års fängelse för mordförsök på en manlig vän efter en konflikt som eskalerade när mannen körde på kvinnans hund.
  • Kvinnan, som hade alkohol och narkotikaklassade läkemedel i blodet, högg sin vän upprepade gånger med en kökskniv, vilket resulterade i livshotande skador.
  • Trots att kvinnan hävdade nödvärn, ansåg tingsrätten att hon hade uppsåt att döda mannen. Hon döms även för ringa narkotikabrott och ska betala skadestånd till mannen.

Det var i mitten av juli i år som en kvinna i 40-årsåldern från Mariefred befann sig i norra Svealand med en manlig vän som hon inte hade en kärleksrelation med. De var i ett fritidshus och hade druckit alkohol. Senare visade provtagning att kvinnan hade 1,2 promille alkohol i blodet och mannen 2,1 promille. Kvinnan hade också olovligen brukat narkotikaklassat läkemedel samma dag eller kort tid dessförinnan.

Rätten har utrett ett händelseförlopp. Det ska ha uppstått en konflikt som slutade med att mannen åkte i väg i bil och då körde på kvinnans hund. Då eskalerade konflikten. Mannen ska ha knuffat ner kvinnan och hunden hon bar på i ett buskage. Detta har styrkts av kvinnans skador. Inomhus ska sedan Mariefredskvinnan ha huggit sin vän upprepade gånger med en kniv tills han segnade ner på golvet. Efteråt återfanns en blodbefläckad kökskniv vid mannen.

Kvinnan har erkänt att hon orsakat mannen ett flertal knivskador. Dels den allvarligaste på halsen, dels ett flertal mindre allvarliga sår
på ryggen. Däremot har hon förnekat att hon huggit mannen i bröstet samt fört fram att hon kan ha orsakat dessa skador på grund av oaktsamhet.

I traumajournalen är det antecknat 15 hugg med kniv. Utredningen har visat att kvinnan har orsakat i vart fall 21 knivskador på mannen som fått livshotande skador. Det är dokumenterade skador i ansikte och på hals, bröst och rygg.

Kvinnan har dock hävdat att hon har agerat i nödvärn. Enligt hennes berättelse tog mannen strypgrepp på henne och dunkade hennes huvud i en dörrkarm innan hon enligt sina egna ord ska ha gett mannen "snabba ytliga stick med kniven".

Enligt tingsrätten är det styrkt att mannen har dunkat kvinnans huvud i dörrkarmen men det är inte styrkt att han höll ett hårt strypgrepp om hennes hals. Tingsrätten anser att nödvärnsrätten har upphört när knivhuggen utdelats. Enligt tingsrättens mening har kvinnan i gärningsögonblicket haft uppsåt att döda mannen.

Hon döms för försök till mord. Straffet blir fängelse i tio år. Kvinnan ska också betala skadestånd till mannen, 262 200 kronor. Dessutom ska hon betala avgift till Brottsofferfonden.

Kvinnan döms också för ringa narkotikabrott.

Kvinnan är tidigare straffad. För ett antal år sedan dömdes hon för misshandel till villkorlig dom med samhällstjänst. Prövotiden för denna dom har upphört.

Tidningen har pratat med kvinnans advokat Jakobs Erik Werf.

– Jag får konstatera att vi inte håller med om de slutsatser som tingsrätten har kommit fram till. Så som försvaret ser på det här så har det rört sig om en nödvärnssituation. Den bedömningen ändras inte av det tingsrätten har kommit fram till, säger Jakobs Erik Werf.

Kommer ni att överklaga domen?

– Vi kommer absolut att överklaga. Min uppfattning är att tingsrätten har dragit felaktiga slutsatser i vissa delar och i andra delar inte i tillräcklig utsträckning beaktat vad som har kommit fram.

Hur mår din klient efter att ha fått domen?

– Det är så klart ett otroligt jobbigt besked att få i ett läge där man just hävdar att man har försvarat sig, att man inte har kunnat agera på något annat sätt. Nu är hon helt inställd på en hovrättsprövning, det blir det man får fokusera på i det här läget. 

Tidningen har sökt åklagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!