Nya treor sätter färg på Mariefred med gammalt recept

På Callanderska gården, som var en färgargård på 1700-talet, blandas i dagarna järnvitriol med kopparpigment. Hembygdsföreningens projekt med Mariefreds skolor har i år fokus på målning.

Hanna Ruijsenaars, pedagog från Sörmlands museum, visar Olivia Hedsäter och Melvin Cedling hur garnet ska roteras i den röda vätskan. Färgämnet koschenill eller karmin kommer från en lus.

Hanna Ruijsenaars, pedagog från Sörmlands museum, visar Olivia Hedsäter och Melvin Cedling hur garnet ska roteras i den röda vätskan. Färgämnet koschenill eller karmin kommer från en lus.

Foto: Camilla Lillsebbas

Mariefred2022-09-06 14:38

Toalettbyggnaden på Callanderska gården murades av Mariefreds tredjeklassare i fjol. Denna höst hjälper en ny årskull treor hembygdsföreningen med att måla densamma, och får samtidigt en dos undervisning av Sörmlands museums pedagoger som är på plats denna vecka.

undefined
Anton Blomgren från Sörmlands museum lär Melker Karlsson och Julie Jacobsson hur Falu rödfärg görs enligt gammalt recept. Färgen används sedan för att måla toalettbyggnaden på Callanderska gården.

– Först är det vatten och järnvitriol, förklarar Julie Jacobsson medan Melker Karlsson från klass 3A på Mariefreds skola rör i den stora grytan.

– Det ska få koka upp nu. Sedan har vi i rågmjölet och själva färgpigmentet från Falu gruva. Det tar ungefär en timme att göra egen färg, förklarar Anton Blomgren från museet.

Tisdag och onsdag är det Mariefreds skola som flyttar ut klassrummet till Callanderska gården, på torsdag är turen kommen till Gripsholmsskolan. Stänkmålning är en teknik som eleverna får prova på. Vid andra stationer i trädgården pågår traditionell växtfärgning av textil, och garnfärgning med bland annat den mexikanska sköldlusen koschenill som avger ett rött färgämne.

undefined
Elvira Holm och Melvin Cedling bland framför allt växterna, men också lössen, som används för att färga garn. "Det är mycket roligare att vara här än att bara sitta stilla i skolan", säger Melvin Cedling.

– Konstigt. Och lite äckligt, säger Elvira Holm som med stora ögon ser de torkade lössen mortlas till ett pulver som sedan blandas med vatten innan garnet sänks ner och omedelbart får en rosa ton.

Men det är målandet av toalettbyggnaden som är det roligaste, enligt eleverna som tidningen talar med. Att den ska stå där tills de själva blir vuxna, och förmodligen längre än så, tycks vara en svindlande tanke.

– Det är coolt, konstaterar Melvin Cedling nöjt.

Karta: Callanderska gården (Mariefreds Hembygdsmuseum)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!