Skräp dumpades i naturen: "Var ute med mina söner"

På skogsvägen tvärs över från Berits galleria, vid gamla vägen mellan Mariefred och Strängnäs, ligger barnleksaker utspridda på marken. Kanske var återvinningscentralen, tre kilometer bort, stängd? Så spekulerar Strängnäsbon Kim Fält Johansen, 36, som möttes av skräpet under sin söndagspromenad.

Bland skräpet som Kim Fält Johansen påträffade i söndags ligger mattehäften med förnamn och klass angivet. Däremot ingen skola. Tillsammans med övriga prylar tyder det på att skräpet tillhör en barnfamilj.

Bland skräpet som Kim Fält Johansen påträffade i söndags ligger mattehäften med förnamn och klass angivet. Däremot ingen skola. Tillsammans med övriga prylar tyder det på att skräpet tillhör en barnfamilj.

Foto: Kim Fält Johansen/Fanny Lindblad

Mariefred2022-04-07 11:37

– Vi bor i Strängnäs men brukar åka ut i skogen. En timmerväg går upp från gamla vägen mellan Strängnäs och Mariefred och där gick vi upp och stötte på den här högen. Den låg inte där för en vecka sedan, säger Kim Fält Johansen, 36, som var ute med sina söner.

På marken ligger delar av ett hem. Barnböcker, garnnystan, tidningar, målarburkar, gamla plastkrukor, ryggsäckar och nedanför slänten skymtar plastpåsar fyllda med diverse prylar. 

– Det är alltid tråkigt att hitta så mycket skräp i naturen, framför allt när man är ute med barnen. De tycker också att det är fel, för de har lärt sig att man inte ska skräpa ner i naturen.

I närheten ligger bara ett gammalt torp, säger Kim Fält Johansen. Några kilometer bort finns däremot Läggesta återvinningscentral.

– Det kanske är någon privatperson som hade tänkt slänga det vid sopstationen, men den kanske var stängd och då orkade inte personen åka till Strängnäs i stället. Någon som tror att soporna ska försvinna av sig självt, säger Kim Fält Johansen.

Han har kontaktat kommunen angående nedskräpningen, men det visar sig att marken tillhör Lundbergs fastigheter.

undefined
"Synd att man inte hade passat på att kasta lite adresserade kuvert när man ändå rensade", det säger Kim Fält Johansen som under promenaden möttes av ett hav av skräp. Roger Kjellberg (i bild) från Lundbergs fastigheter, understryker att skräpet kommer tas bort. Däremot vet han inte när.

Roger Kjellberg, exploateringsansvarig på företaget, har inte hört talas om nedskräpningen.

Vanligtvis får de reda på sådant genom att polisen eller kommunen hör av sig efter att de fått in en anmälan, berättar han. Därefter åtgärdar företaget problemet, eller om ett namn på skräpet avslöjar vem som ligger bakom tilltaget, så hör Lundbergs av sig och ber dem att ta hand om saken.

– Jag vet inte när vi kommer att åtgärda det här. Jag sitter i Norrköping, så jag åker inte ut i dag och kollar på det. Vi får se vem som gör det men kanske beställer vi jobbet av någon annan, säger Roger Kjellberg.

Företaget äger uppemot sju miljoner kvadratmeter i Mariefred och säger att de får in anmälningar om nedskräpning flera gånger om året.

– Först försöker vi se om det går att härleda till någon. Annars tar vi upp det för vi har ett ansvar och måste ju hålla vår mark fri från skräp. Samtidigt vill vi inte att folk ska dumpa saker och tänka att någon annan tar hand om det, avslutar Roger Kjellberg.

undefined
När Kim Fält Johansen stötte på skräpet var marken bar. När tidningen åker till platsen sticker de färgglada leksakerna upp ur snön. Solen skiner, fåglarna kvittrar och synen på marken känns än mer felplacerad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!