– Jag hade en tanke om hur det skulle kännas att sitta och ro en båt där. Skulle man blåsa omkull? säger Jan Germundson.
Han satt och åt middag tillsammans med kompisen Mårten Klingström, när tromben fångade deras blick. De hade utsikten från Hästnäs ut mot Högholmen i Mariefred.
– Jag har sett det i Tullingesjön, men det var jättefuttigt så det var kul att man fick se det igen. Jag kan tänka mig att det är löjligt i andra länder, men här var det häftigt, säger Jan Germundson, som uppskattar att den syntes till i ungefär tre minuter.
Emma Härenstam, meteorolog på SMHI, berättar att fenomenet noteras några gånger per år:
– Det dyker upp en omkring tio gånger per år i Sverige, men det är ett så kortvarigt fenomen så det är svårt att veta den rätta siffran. Det kan handla om från några sekunder till någon minut.
En tromb uppstår i riktigt kraftiga bymoln, som även kan kallas stackmoln, berättar Emma Härenstam:
– När ett bymoln blir riktigt kraftigt, så det tornar upp sig och blir mörkt, då kan det bildas fallvindar i molnen. Det i sig blir inte en tromb, för man behöver ha en rotation. Hur det går till är inte helt känt, men man tror att turbulens i luften gör att fallvindarna börjar rotera. För att tromben ska synas behöver den bli kraftig. Har du en riktigt kraftig tromb får du lägre tryck i luftslangen och det ger lägre temperatur. När det blir lägre temperatur gör det att vattenångan i luften kondenseras till vattendroppar.