Varför en bok om Lukas Bonniers arv?
– Min förra bok handlar om hur adeln i Sverige har gjort för att hålla sin makt inom familjen. Sedan uppenbarade sig det här rättsfallet, där en utomäktenskaplig dotter väljer att stämma sina syskon för att inte hon får ärva några bolagsandelar i Bonnierkoncernen när Lukas Bonnier dör. Då fick jag tillfälle att skildra den processen i en borgerlig familj.
Varifrån kommer ditt intresse för adel och borgerlighet?
– Jag är uppvuxen i en traditionell medelklass i Dalarna. Min mammas namn, af Kleen, länkar ihop oss med adeln men det är något som vi aldrig bejakat. Jag har alltid tyckt att den typen av sammanslutningar varit spännande. Journalistiskt har det visat sig att det finns väldigt litet skrivet om de här ämnena. Och det finns fantastiska historier som rör så grundläggande teman som liv, död, kärlek, rivalitet, svek och relationer.
Vad kommer du att minnas från perioden då du skrev boken?
– Som författare är det lyckosamt att man glömmer hur jobbig processen var. Det här var en svår bok att skriva eftersom den handlar om en familj som jag står i beroendeförhållande till, som tidigare anställd av Expressen och nu som kontrakterad frilans på DN. Ingen vill skriva en bok om familjen Bonnier som är kritisk och dålig. Jag har fått demonstrera min integritet, och haft en stor press att skriva bra och självständigt.
Har du varit i Mariefred tidigare?
– Ja, jag tror det. På Bokens dag, när min förra bok släpptes. Men jag har varit på så många bibliotek att jag inte kan garantera att det faktiskt var Mariefred.
Björn af Kleen besöker Mariefreds bibliotek måndagen den 10 mars.