Expert på mänskliga rättigheter: Världsordningen hotas

Barn som upplever krig påverkas på lång sikt. Det säger Linde Lindkvist, Sveriges första doktor i mänskliga rättigheter – som bor i Strängnäs. I helgen talade han under en manifestation till stöd för Ukraina, som arrangerades i Mariefred.

Mariefred 10 mars 2022 20:47

Det var inte självklart för Linde Lindkvist att ställa sig på rådhustrappan, och tala till Mariefredsborna under söndagens manifestation till stöd för Ukraina.

– Men min fru sa "kunde din mamma så kan du", berättar den 36-åriga Strängnäsbon som blev Sveriges första doktor i mänskliga rättigheter, när han år 2014 disputerade vid Lunds universitet.

undefined
Linde Lindkvist, 36, är ursprungligen från Västerbotten men har landat i Strängnäs efter några avkrokar på grund av sina studier.

Hans mamma arbetade som barnpsykolog och var aktiv inom Rädda barnen, bland annat på plats i Beirut på 1980-talet under inbördeskriget i Libanon.

– Jag gick på gymnasiet när kriget i Irak började 2003. Morgonen efter stormade hon in i mitt studentrum, hon var upprörd och hade bestämt sig för att tala på en manifestation. Hon behövde öva, ställde sig på en stol och höll ett brandtal, säger Linde Lindkvist och ler åt minnet av sin mor.

Han gläds åt att så många anslöt, när Mariefreds församling arrangerade manifestationen på Rådhustorget den gångna helgen. Men anledningen är, enligt honom, bara horribel:

– Det första och största jag tänker på är själva aggressionsbrottet. Det är enligt internationell rätt förbjudet att gå i krig, punkt slut. En stat har enbart rätt att använda sin militärmakt i självförsvar och för att genomföra fredsbevarande insatser, säger Linde Lindkvist med hänvisning till FN:s stadga.

– Och när stater gör så här, så hotas en hel världsordning som bygger på gränser. Att respektera varandras gränser är en grund i folkrätten.

undefined
Många Mariefredsbor kom till Rådhustorget på söndagen, när Mariefreds församling arrangerade en manifestation till stöd för Ukraina.

Han är också förfärad över uppgifter om Rysslands typ av krigföring, med bland annat bombningar av civila mål och användandet av en typ av bomber som orsakar stor skada.

– Mycket tyder på att man inte bryr sig om att civila stryker med. Ryssland verkar bryta mot många av krigets lagar, säger Linde Lindkvist, och syftar på den humanitära rätten som till stor del bygger på Genèvekonventionerna.

Linde Lindkvists avhandling handlade om religionsfrihet. Därefter har han studerat och forskat ytterligare, bland annat i USA. Nu undervisar han i sitt ämne på Enskilda högskolan i Stockholm. Efter disputationen har han ägnat sig åt framför allt barnens rättigheter.

– Effekterna av det många barn upplever i Ukraina just nu, när de förlorar sin fasta punkt i livet, är oöverskådliga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa