350 000 kronor tillfaller Ashok Dyalchand och hans organisation IHMP. De båda övriga barnrättshjältarna 2019, Guylande Mésadieu från Haiti och Spés Nihangza från Burundi – tog emot 175 000 kronor vardera.
– Jag känner en stor ödmjukhet och har svårt att finna ord. Vi är 120 personer som arbetar i min organisation, priset är för alla dem, förklarar 70-årige Ashok Dyalchand som trivs alldeles ypperligt i Sverige som han nu besöker för första gången.
– Under tre dagar i olika skolor i trakten har jag mötts av väldigt mycket kärlek, fortsätter vinnaren av det som populärt benämns "Barnens Nobelpris".
När fick du besked om vem som skulle få det finaste priset?
– I onsdags kväll.
Han kommer från miljonstaden Pune som ligger relativt nära metropolen Mumbai i nordvästra Indien.
– Platsen där jag arbetar är dock ett mindre samhälle. Där har jag varit verksam i 42 år.
Du verkar pigg för din ålder?
– Ja, det tackar jag Gud för.
Ashok Dyalchand hade bland andra den 16-åriga flickan Divya, som fått hjälp via IHMP, med sig till Sverige.
– Hon undvek att bli gift vid 13 års ålder. Nu är hon en duktig volleybollspelare, fantastisk poet och siktar på att utbilda sig till officer.
Han har främst gjort sig känd genom sitt arbete för flickor och unga kvinnor, och deras rättigheter. Ett arbete som lett till att snittåldern för äktenskap och förstföderskor kunnat höjas.
– I min region är det fyra av tio som gifts bort som barn, tidigare var siffran den dubbla, berättar Ashok Dyalchand.
Sedan 2014 bedrivs även klubbar för unga pojkar så att de får lära sig varför barnäktenskap måste stoppas.
Presskonferensen leddes av den blott 15-åriga Kim Fusire från Zimbabwe.
– World’s children’s prize har delats ut sedan år 2000 och vi har drygt 800 organisationer som stöttar oss, berättar hon bland annat.
Kim Fusire ingår i den internationella barnjuryn – där medlemmarna är 13–17 år unga – som funnits på plats i Mariefred under veckan.
– Vi är experter tack våra egna bakgrunder, säger Kim Fusire.
I barnrättsjuryn ingår även ungdomar från Nepal, Indien, Syrien, Pakistan, Rumänien, Mocambique, Brasilien, USA, Palestina, Filippinerna, Sydafrika och Israel. Juryn utser årligen tre barnrättshjältar varefter miljontals unga värden över röstar om vem som ska ta emot den högsta prissumman.
Senare på eftermiddagen fanns juryn med vid ceremonin för att bistå prinsessan Sofia som agerade prisutdelare i drottning Silvias frånvaro. Sveriges regering representerades av biståndsminister Peter Eriksson (MP).