Ett plus ett är ju alltid två, men matematiklektionerna på Mariefreds skola är sig inte riktigt lika längre.
– Vi löser mer problem nu. I tvåan var det mest uppgifter i boken, berättar tioåriga Max Steiner Lundgren som går i klass 3c.
Hans klasslärare Helena Wiklund är en av 55 lärare som undervisar i matematik i kommunens skolor, som hittills har deltagit i Matematiklyftet. Det är en fortbildning som Skolverket står bakom, för att förbättra svenska elevers betyg och måluppfyllelse i ämnet.
Matematiklyftet bygger på ett större samarbete mellan lärarna. En gång i veckan träffas arbetslagen för att planera kommande undervisning och utvärdera den tidigare.
– Det är en stor förändring. Den pedagogiska diskussionen leder till en högre kvalitet på lektionerna. Och det är mer effektivt att planera tillsammans än att var och en ska sitta för sig, säger hon.
Skolverket tillhandahåller material som kan användas i undervisningen. Precis som sina elever har Helena Wiklund märkt att undervisningen blivit allt mindre beroende av läroboken. Ibland har det hänt att eleverna vid skoldagens slut har frågat om de inte ska ha någon matte.
– Då talar jag om att vi har haft matte även om vi inte öppnat boken. Att mäta längd och tid är matte, till exempel.
Max Steiner Lundgren och hans klasskompis Viggo Foucher tycker att det är roligt med matematik, men ibland är det lite svårt.
– Då brukar jag ta ett kladdpapper och rita så att jag förstår. Det fungerar för mig, säger Viggo Foucher.
Och visst har de användning för sina kunskaper i vardagen.
– Jag brukar använda matte när jag och mina kompisar ska köpa godis. Om vi har ett visst antal pengar så får vi räkna vad de räcker till, säger Max Steiner Lundgren.
Matematiklärarna har stöd av en särskilt utbildad handledare i sitt arbete med Matematiklyftet. Det finns tre sådana handledare i Strängnäs kommun, en av dem är Maria Widuss som också är speciallärare i matematik på Mariefreds skola. Hon berättar att en del föräldrar har haft frågor kring den nya sortens undervisning.
– De lever kvar i det gamla, men det är på väg att förändras. Om några år tror jag inte att någon skulle säga att matte är att göra uppgift efter uppgift i en bok. Det är förståelsen som står i fokus, svaren är inte det viktigaste, säger hon.
Mariefreds skola har varit först ut i den treåriga satsningen, tillsammans med Vasaskolan, Tosteröskolan, Karinslundsskolan, Fogdö skola, Härads skola och Thomasgymnasiet. Nästa år står Stallarholmsskolan, Finningeskolan och Paulinska skolan på tur. Det tredje året är det dags för Åkerskolan, Lännaskolan, särskolan och vuxenutbildningen. Sammanlagt kommer 110 lärare som undervisar i matematik ha fortbildats när de tre åren är till ända.