Området som utgör Gripsholms kungsladugård, där den hästskoformade ladugårdsbyggnad som inhyste bland annat Grafikens hus var en del, har en historia som sträcker sig till 1370-talet. Kort före det att Bo Jonsson Grip lät uppföra den borg som utgjorde grunden för Gripsholms slott, köpte han ett antal gårdar i närområdet som bildade ett gods. Byggnader har försvunnit och tillkommit, men sedan 1700-talet har strukturen sett ut ungefär som i dag.
De äldsta byggnaderna i dagens ladugårdsområde är från 1700-talet. Ladugårdsbyggnaden som brann i helgen byggdes omkring år 1886, men det lär ha funnits en ladugård med många djur och en stor produktion av grödor på platsen redan på 1500-talets mitt.
Kungsladugården har varit utarrenderad som jordbruksfastighet sedan åtminstone år 1628. En arrendator lär ha varit grosshandlare Erdmann på Sundby. En annan, från år 1763, var överstelöjtnant tillika baron Duvall. Det sista arrendeavtalet upphörde på 1990-talet.
År 1996 flyttade Grafikens hus in i ladugårdens södra flygel, efter att den byggts om för att användas som utställningslokal och grafisk verkstad. Det var arkitekten Jan Lisinski, slottsarkitekt vid Gripsholms slott mellan åren 1990 och 1999, som ansvarade för omvandlingen till ett grafiskt centrum. De båda flyglarna har tidigare inhyst ladugård, stall och oxhus på bottenvåningarna, med höskullar ovanpå. Mittlängan, som tidigare använts som loge, hyrdes av Gripsholms golfklubb. Den norra flygeln stod tom.
Utöver ladugårdsbyggnaden har två intilliggande fastigheter brunnit ner. Det handlar om ett magasin som byggdes på 1800-talets början och ett vagnslider från början av 1900-talet, båda stod dock tomma vid brandtillfället. Vagnslidret låg strax väster om ladugården, och hade en stomme av äldre virke som hade återanvänts. Magasinet, en timmerbyggnad med svarta vädringsluckor, låg strax norr om ladugården.
– Det var en jättevacker byggnad. Det är så tragiskt. säger Johan Zetterberg, fastighetschef på Statens fastighetsverk som äger byggnaderna.
– Marknadsvärdet var inte så högt, men byggnaderna hade ett kulturhistoriskt värde som inte går att ersätta, säger han.
Gripsholms kungsladugård omfattade tidigare stora markområden. Munkhagen, norr om ladugården, är den enda kvarvarande odlingsmarken på ladugårdsområdet.
Källor: Statens fastighetsverks vårdprogram från 2012, tredje bandet av "Historiskt-geografiskt och statistiskt lexikon öfver Sverige"