– Det är roligt för att vi kommer ut och rör på oss.
Det säger Jonathan Wallin, 11, som äger 14 käpphästar tillsammans med sin syster Emilia Wallin, 9. De sköter främst om djuren på lantstället i Hälsingland, där det finns både ett stall och en hage för miniatyrhästarna.
I början på året inkom han med ett medborgarförslag till Strängnäs kommun, där en käpphästarena till Mariefred efterfrågas.
"Att bygga en käpphästarena ligger väldigt bra till i tiden just nu. Den skulle möjliggöra mer tid för spontanaktivitet och på så sätt ta bort tid från olika skärmar. Käpphästhoppning är en växande gren och flera fastnar för sporten. Den är i jämförelse med många andra idrotter väldigt billig och den är framförallt för alla", står det i förslaget.
Jonathans förslag inspireras av käpphästarenan som han har besökt två gånger i Fruängen. Där står hinder, boxar och andra redskap ute året runt.
Han vill att arenan består av tre olika banor – en för dressyr, en för hoppning och en bana formad som en oval. Dessutom önskar han ett stall där hästarna kan vila mellan passen.
Jonathan Wallin har tidigare berättat om sin idé för kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M) – som uppmuntrade honom att skriva ett medborgarförslag.
– Personligen tycker jag att det är ett jättebra förslag och tror att det är relativt enkelt att få till. Det finns mängder av studier om hur mycket barn rörde på sig förut, och där konstaterar de att vi måste göra allt för att barn ska röra på sig mer. Då kanske det här kan vara ett sätt, säger kommunalrådet.
Förslaget har överlämnats till teknik- och fritidsnämnden där det nu ska hanteras.
– Vi har inte hunnit behandla det än. Vi får in många förslag och försöker beta av dem så snabbt vi kan, säger stadsmiljöchef Anders Ekman, och tillägger att kommunen enligt lag måste besvara förslagen inom tolv månader.
Blir det någon käpphästarena?
– Det är för tidigt att säga, vi har inte hunnit titta på det, svarar han.
Syskonen delar intresset för käpphästar med flera kompisar och om kommunen inte vill investera pengar i projektet, tror mamma Jenni Wallin att Mariefredsborna kan ta saken i egna händer.
– Engagemanget finns. Om kommunen inte har råd, så kan vi nog sy ihop det här, säger hon.