"Avverkningen var olaglig och ska ses som ett brott". Så står det i kommunens handlingar inför teknik- och fritidsnämndens sammanträde i tisdags.
Det handlar om fyra lindar, som har utgjort en del av den enkelradiga allén mellan bilvägen och strandpromenaden längs med Strandvägen i Mariefred.
Alléer räknas som biotopskyddsområden enligt miljöbalken. Den som vill göra något som kan skada naturmiljön – avverka, exempelvis, såväl levande som döda träd – måste ansöka om dispens hos länsstyrelsen.
Någon sådan dispens fanns inte när kommunen tog ner träden, slås fast i sammanträdeshandlingarna. Det konstateras också att brottets preskriptionstid, fem år, har löpt ut.
– Vi kommer faktiskt inte ihåg när det här skedde. Det måste vara omkring tio år sedan, säger Marie Ollman, chef för gatu- och parkenheten vid Strängnäs kommun.
Avverkningarna har aktualiserats genom ett medborgarförslag från Mariefredsbon Björn Brolin. För ett år sedan observerade han att det saknas fyra träd i allén – i såväl ungefärlig höjd med Mariefreds kyrka som vid Sjöparken nära före detta Strandrestaurangen. Han skrev då ett förslag om "snar återställning av den felaktiga avverkningen eftersom det är ett regelbrott".
Någon återställning blir det dock inte, har teknik- och fritidsnämnden beslutat. Två av träden hade dränkts av höga vattenflöden, en återplantering skulle kunna resultera i samma sak. Ett av träden hade backats på av en lastbil, vilket skulle kunna hända igen eftersom vägen är närliggande. Varför det fjärde trädet avverkades gav inte utredningen inför tisdagens beslut svar på.
Att de kvarvarande träden fortfarande utgör en allé, är motivet som anges för att avslå medborgarförslaget.
– Det är direkt dåligt, det rättfärdigar att man har gjort fel. Hur gör man framåt i tiden? undrar Björn Brolin.
Sixten Skullman (M), ordförande för teknik- och fritidsnämnden, berättar att nämnden var helt enig om att avslå medborgarförslaget. Någon diskussion uppstod inte, säger han.
– Det var bara ett träd som var friskt som togs ner. Det var ett misstag och det har man erkänt, säger han – men vill inte svara på några ytterligare frågor muntligen.
Marie Ollman säger att hon, och medarbetarna på hennes enhet, är väl medvetna om det skydd som allér omgärdas av.
– Det finns klara regler om hur man ska gå till väga. De reglerna följer vi i dag, säger hon.