Kommunen ryter ifrån om felplacerade skyltar

Gatupratare utan tillstånd har blivit ett återkommande problem på Mariefreds turistgator, enligt en av kommunens kontrollanter. "Det har ballat ur", säger han.

Gatupratare och uteserveringar kan ställa till problem för personer med funktionshinder, som synskadade och rullstolsburna.

Gatupratare och uteserveringar kan ställa till problem för personer med funktionshinder, som synskadade och rullstolsburna.

Foto: Anders Nilsson (arkiv)

Mariefred2021-04-11 08:05

Om man som företagare vill ställa upp skyltar, så kallade "gatupratare", på kommunens mark krävs ett tillstånd från polisen. Skylten måste också stå i direkt anslutning till verksamhetens entré och inte ta upp en större yta än en kvadratmeter. 

Men det är långt ifrån alla som följer reglerna, enligt kommunala driftsteknikern David Noreen.

– I Strängnäs fungerar det oftast bra, men inte i Mariefred. Där är det nästan anarki, säger han.

Tidigare år har Teknik- och servicekontoret satt röda lappar på de skyltar som trots påpekanden inte flyttats bort. 

Vad kan ni annars göra om man inte följer reglerna?

– Vi söker dialog. Om vi inte får svar kan vi ta till polisen och bötesstraff. Men det har jag inte behövt göra ännu, säger David Noreen.

Men hur allvarligt är det här egentligen? 

– Ja, om det skulle bli en brandkårsutryckning på Storgatan i Mariefred skulle det flyga gatupratare överallt. Dessutom drunknar turisterna som kommer till Mariefred i gatupratare. Jag förstår att alla vill synas där, för att det är pittoreskt. Men det blir ju inte så pittoreskt om det är fullt med skyltar överallt. 

Anna Roos, ordförande i Mariefreds företagarförening, säger att föreningen har haft en dialog med kommunen som kommer att återupptas nu i vår. 

– Jag skulle inte säga att jag uppfattat det (felplacerade gatupratare) som ett problem, men finns det regler så ska de ju följas.

Hon tillägger att handlare och företagare haft mycket att tänka på under coronapandemin.

– Förra sommaren var allting så annorlunda, och kanske var det så att tillstånd inte var det första företagarna tänkte på, säger Anna Roos.

David Noreen påpekar att kommunen sedan några veckor tagit bort avgifterna för att söka tillstånd, just för att stödja den lokala handeln under pandemin.

– Jag brukar uppmana handlarna att använda gatorna. Det är bara bra att vara ute om butiken är liten. Men alla kan inte göra som de vill. Då blir det kaos.

RÄTTELSE: I ett citat i en tidigare version av denna artikel stod att en av åtta gatupratare på Storgatan har tillstånd. Detta är fel. Efter kontroll med kommunen framgår att det är tre handlare som har tillstånd för sina skyltar. Artikeln var också bildsatt med en skylt som har fått tillstånd från kommunen, trots att den står mitt i gatan. Detta då kommunen beslutat om ett undantag om gatupratare på Storgatan. Tidningen ber om ursäkt för felen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!