Kritiserade tågchefer träffade morgonpendlare

Under tisdagsmorgonen samlades en grupp människor vid Läggesta station för att träffa vd:arna för de två kritiserade företag som ansvarar för tågtrafiken i regionen – Mälardalstrafik och MTR Mälartåg.

Frida Ukmar, vd på MTR Mälartåg, säger att hon förstår den frustration som har uppstått i och med de förseningar som plågat resenärerna.

Frida Ukmar, vd på MTR Mälartåg, säger att hon förstår den frustration som har uppstått i och med de förseningar som plågat resenärerna.

Foto: Albin Persson

Mariefred2022-08-23 15:32

– Jag ville att ansvariga skulle komma hit och träffa oss som pendlar, och därför är vi här idag, säger Cilla Lager Trosén, initiativtagare till mötet och insamlare av över 600 namnskrifter till en protestlista mot de förseningar som har drabbat tåglinjen under det senaste året.

Nedanför trapporna som leder till perrongen står ett bord uppställt med kaffe för resenärerna i morgonrusningen. Bredvid står Helena Ekroth, vd för Mälardalstrafik, och samtalar med några förbipasserande som har stannat till.

– Resenärerna har haft en utmanande tid av en mängd olika orsaker – men för resenären spelar det ju ingen roll om det beror på signalfel eller personalbrist. Man vill ju bara hem eller till arbetet eller vart man nu ska, säger hon om den tid som gått sedan MTR tog över driften av tågtrafiken.

Vad är det för problem som folk har velat prata med dig om?

– Den största frågan är ju när det kommer bli riktigt bra och man kan lita på att tågen går som de ska.

Och vad är svaret på den frågan?

– Att det hela tiden blir bättre, sen tar det ju tid att återerövra ett förtroende. Om man en gång börjar tvivla på att tågen kommer när de ska så tar det tid att våga lita på det i framtiden.

undefined
Strax innan klockan åtta på tisdagsmorgonen var det en mindre skara människor som samlades vid kaffebordet vid Läggesta station.

Sedan MTR tog över driften av tågtrafiken i december 2021 är det flera orsaker som har bidragit till den försämrade punktligheten. Bland annat valde färre av de som var anställda på SJ att följa med på övergången än vad MTR hade väntat sig. Coronavirusets smittsamma omikronvariant har varit en annan anledning, säger Frida Ukmar, vd på MTR Mälartåg.

– Även efter pandemin har vi ett underliggande underskott på personalsidan och det är lokförarbrist i hela Sverige. Vi hamnade i ett läge där vi inte var den bästa arbetsgivaren under den perioden. Vi ville köra så mycket trafik som möjligt med den personal som var frisk och de fick jobba väldigt hårt med övertid och fick inte ledigt, vilket ledde till att fler än vi räknade med sade upp sig.

Ni är en stor arbetsgivare, vad kan ni göra för att anställa fler lokförare?

– Dels handlar det ju om att berätta om yrket och att vara en attraktiv arbetsgivare.  Vi vänder oss till yrkeshögskolorna och försöker knyta oss an personer tidigt i utbildningen och har till och med startat upp en egen lokförarskola där man får en betald utbildning, men det är något vi hoppas ska ge effekt på längre sikt.

undefined
Efter förseningar med nästan tre timmar fick Cilla Lager Trosén nog och startade den namninsamling som under tisdagen utmynnade i att vd:arna för Mälardalstrafik och MTR Mälartåg besökte Läggesta station under måndagen.

Hur har du upplevt samtalen som du haft med resenärerna under morgonen?

– Vi har fått konstruktiv kritik och tagit del av att det finns en frustration, och den är befogad. Men jag har också fått en del inspel och tankeställare på hur det skulle kunna fungera bättre inom till exempel kommunikationen.

Cilla Lager Trosén som själv dagspendlar mellan hemmet i Åkers styckebruk och arbetsplatsen i Solna tyckte att det uppstod bra diskussioner under morgonens sammankomst. Att mötas och kunna föra en dialog beskriver hon som viktigt för att framföra sina åsikter.

– Jag är så himla glad att de kom, och att folk har tagit sig tid att komma förbi och ställa frågor och komma med synpunkter. Min mening var inte att ställa någon mot väggen utan att få till ett samtal och visa dem hur vår vardag ser ut.

Hon försäkrar dock att detta inte kommer vara slutet på historien om Mälartåg.

– Jag startade det här i och med insamlingen men vi måste fortsätta vara involverade och få vår röst hörd.

Karta: Läggesta station
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!