Läderbagge kan sätta stopp för bostäder

Områdesstyrelsen har fått stor hjälp från en liten själ. En hotad läderbagge har upptäckts i området Hammaren där det finns tankar på att bygga 140 nya bostäder. Nu ligger byggplanerna på is.

Mariefred2014-02-25 17:09

Att bygga cirka 140 nya bostäder och dra en ny genomfartsväg vid den nya idrottsanläggningen Hammarens IP, möttes av protester från boende och från områdesstyrelsen. Området fungerar som rekreationsområde och drygt 20 gamla träd riskerar att försvinna om byggplanerna blir verklighet.

De protesterande har fått en sexbent och hårdhudad allierad på sin sida. Den lilla kolsvarta läderbaggen trivs i Mariefred. Den upptäckten gjordes när naturområdet vid Hammaren inventerades.

— I Mariefred finns en sällsynt läderbagge. När man hittade den i Hjorthagen blev det ett Natura 2 000-område. Läderbaggen behöver möjlighet att förflytta sig och utvecklas. I Mariefred finns förutsättningar för baggen i de gamla ekar som finns där, säger Mikael Rojek, samhällsstrateg vid Strängnäs kommun.

Enligt inventeringsrapporten trivs läderbaggen i gamla ihåliga träd. Insekten är rödlistad i alla europeiska länder och klassad som sårbar enligt den internationella miljöorganisationen IUCN. I Sverige är den listad under kategorin nära hotad, vilket dock inte är högst på skalan.

De aktuella byggplanerna benämnda Nedre hammaren, innefattade ett femvåningshus samt vägen med beräknad en trafikbeläggning på drygt 2 550 fordon ett genomsnittligt dygn när bostäderna är på plats.

Vid inventeringen av området hittades dessutom åtta andra rödlistade skalbaggar, tre arter rödlistade svampar och lövträd som ask och alm som också är rödlistade.

Tillsammans med förekomsten av gamla grova träd och död ved menar gruppen som inventerade Hammaren att området har mycket höga naturvärden. Företaget Adoxa naturvård och biologen Janne Elmhag, som hade Strängnäs kommuns uppdrag att inventera Hammaren, menar att området borde klassas som naturreservat.

Främst läderbaggen men även övriga hotade naturvärden påverkar byggplanerna så pass mycket att projektet för tillfället har gjort halt. För läderbaggens fortlevnad är de gamla ekarna särskilt viktiga.

— Nu ska kommunens politiker fundera på om man ska gå vidare och i så fall hur. Beslutet lär dröja några månader, säger Mikael Rojek.

Han berättar att det är flera detaljer som måste lösas. Frågan är om det överhuvudtaget går att bygga i de centrala delarna av planområdet. Dessutom måste översvämningsskyddet lösas på något vis och det tredje är hur en eventuell genomfartsväg ska bli verklighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om