Läggestapendlare trött på att bli stående på perrongen

Pendlaren Jörgen Eriksson är trött på att bli stående på perrongen i Läggesta, utan besked om hur försenat tåget är och utan att kunna använda tiden till att jobba eller vila.

"Varför ska jag behöva ta av min egen livsbuffert för att tågen inte kan gå i tid?", säger den dagspendlande Mariefredsbon Jörgen Eriksson.

"Varför ska jag behöva ta av min egen livsbuffert för att tågen inte kan gå i tid?", säger den dagspendlande Mariefredsbon Jörgen Eriksson.

Foto: John Eriksson

Mariefred2020-04-07 16:09

Nyligen skrev tidningen om ett utbrett pendlarmissnöje med de nya Mälartågens driftsäkerhet, med ett antal frågor med svar från SJ

Nu i coronatider jobbar Jörgen Eriksson hemifrån. I vanliga fall åker han Läggesta–Stockholm–Läggesta fem dagar i veckan, till jobbet på Icas huvudkontor i Solna.

Förseningar och inställda tåg förekom även förr, men sedan de nya tågen sattes i trafik före årsskiftet har såväl punktlighet som trafikinformation blivit markant sämre, säger Jörgen Eriksson.

Han har läst SJ:s svar, men efterlyser ännu respons på frågor han riktat till SJ och tågoperatören Mälab, som:

– Varför är det fordonsfel? Vad gör SJ åt saken? Hur ska SJ hålla resenärerna informerade? Varför har inte SJ och Sörmlandstrafiken ett samarbete för information vid förseningar? Varför fungerar inte wifi? När kan vi se en förbättring?

Förseningarna är orimligt många, tycker Jörgen Eriksson – allra helst med tanke på att tågen började testköras redan i juni 2018.

Förseningarna påverkar dels arbetet, dels livskvaliteten. Goda pendlingsmöjligheter var ett krav när familjen för åtta år sedan skulle flytta från Södertälje till Mariefred.

– Det var ett medvetet val för att ge barnen en bättre uppväxt, men jag räknade med jobb i Stockholm.

Hans fru Jenny jobbar på Scanias husläkarmottagning i Södertälje och pendlar också – med bil. Hon måste vara i tid, så tåg funkar inte. För Jörgen är bil inget alternativ:

– Tiden på tåget är värdefull. Jag äter frukost, läser tidningen, börjar jobba eller en kombination. Om jag då får stå på perrongen och inte kan göra något blir jag ganska irriterad.

Ovissheten har tvingat honom ändra sina jobbrutiner.

– Jag bokar aldrig in möten före klockan 9. Ändå kommer jag ibland med andan i halsen eller får ställa in min medverkan – ibland hela möten. Det får konsekvenser för fler än mig.

Jörgen Eriksson tycker att månadsbiljetten – 2 200 kronor för Movingo – generellt är prisvärd, men hans motivation att betala fullt pris är klart naggad i kanten. Han har begärt och fått förseningsersättning några gånger: 37 kronor.

– Pengarna är oviktiga, men inte principen. Ersättning får man om tåget är minst 20 minuter försenat. Man kan argumentera att 5 minuter inte är något att tala om, men om tåget har 300 passagerare så är 1 500 minuter borta – då syns det ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!