Det har varit flera turer runt en ny skola. Det sista är att det ska utredas om undervisningen ska ske i tillfälliga moduler istället för att direkt bygga den nya skolan.
Det handlar om den planerade skolan i Läggesta. För den politiska oppositionen kom förslaget som en överraskning på sittande möte i barn- och utbildningsnämnden.
– Det är så nonchalant. Det är fel att ta beslut på det sättet. Vi i oppositionen får inte någon chans att prata ihop oss. Majoriteten undanhåller förslaget för allmänheten också när det inte läggs ut i förväg, säger Sofia Könberg (L), ledamot i nämnden.
Nämnden beslutade att "uppdra till förvaltningen att snabbutreda förutsättningar för modulbygge i form av bildningspaviljonger i Läggestaområdet".
Sofia Könberg yrkade avslag.
– Jag tycker att det är viktigt att få den permanenta skolan på plats. Man fattar beslut på för lösa grunder. Det är verklighetsfrånvänt att säga att vi inte behöver ytterligare en skola i Mariefred. Vi ser att barnen redan finns här i dag. Mariefreds skola är tänkt att ha 600 elever och har nu 800, säger hon.
Även Hanna Lindahl (C) yrkade avslag.
– Vi tycker att det finns ett underlag redan för skolan. Majoriteten räknar inte med att Mariefreds skola är överbelagd och redan har baracker. Vi vill komma ifrån att Mariefreds skola har för många elever och att man bussar elever till Åkers styckebruk och Stallarholmen, säger Hanna Lindahl och fortsätter:
– Baracklösningar får stå i max tio år men det är en del nyinflyttade elevers hela skolgång. Det blir ingen bra skolgårdslösning heller.
Marielundsbon Malin Trygg ingår i en föräldragrupp som våren 2023 förde diskussioner med nämndens dåvarande ordförande gällande skolplacering av barn i Marielund. Malin Trygg har själv barn som inte fick plats på Mariefreds skola utan går på Åkerskolan. Hon kommenterar barn- och utbildningsnämndens nya beslut:
– Vi känner oss lurade. Vi fick en politisk utfästelse i våras att politikerna skulle förändra riktlinjerna för skolplacering så att vi skulle få plats på skolan i Läggesta 2026. Riktlinjerna förändrades men det löftet vi fick i våras är inte värt något om det inte finns en ny skola 2026. Om vi hade vetat detta så skulle vi inte ha accepterat skolplaceringen på annan ort. Ska man inte kunna bo i Mariefred och gå i skola i Mariefred?, säger Malin Trygg.
Hur känner du inför att skollösningen kan bli moduler?
– Det viktigaste är att skolan är bra och att det finns plats för skolbarn som bor i Mariefred men nu har placerats i skola på annan ort. Vi som bor i Marielund vill ju att även våra barn ska få gå på en skola nära hemmet.
Frågan är varför den politiska majoriteten vill utreda om moduler ska sättas in i väntan på den nya skolan.
– Utifrån att vi ser att den exploatör som ska bygga bostäder i Södra Årby, där skolan ska stå, är försenad. Då behöver vi revidera planen. Vi kan inte bygga en skola där förrän området är klart att bebygga. Elevunderlaget baseras också på att det skulle ha stått bostäder där. Vi ser också att de som flyttar in i Strängnäs kommun inte är barnfamiljer i lika hög grad som tidigare. Det finns behov av att göra en snabbutredning, säger Catharina St Cyr (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Finns det inte underlag redan i dag för att bygga en ny skola, med tanke på att Mariefreds skola är överfull?
– Det kan det finnas, delvis. Men det blir en del av utredningen. Vi vill inte dra på oss för stora lokalkostnader för det skulle slå mot elevpengen och lärandet. Planeringen för att bygga den nya skolan fortgår parallellt med detta uppdrag.
Var finns det lediga tomter i Läggesta där tillfälliga moduler med skolundervisning skulle kunna ligga?
– Det blir Strängnäs fastighetsbolags och kommunens markstrategers uppgift att titta på.
Först var planen en ny F–9-skola i Läggesta som skulle stå klar 2025. Sedan kom beskedet att skolan inte såg ut att vara på plats förrän 2026. Sedan beslutade barn- och utbildningsnämnden i maj förra året att planeringen bara skulle gälla för en skola från F–6, alltså att ett högstadium inte längre skulle ingå.
Nu kan alltså den nya skolan skjutas på framtiden ytterligare.
– Vi kommer att bjuda in till ett föräldramöte i Mariefred och det ska ske skyndsamt i och med att det har varit upprörda känslor. Vi vill möta det. Många har flyttat in med förväntan att det ska finnas en skola där, säger Catharina St Cyr.