Strängnäs kommun kan komma att erbjuda försörjning för en så kallad fristadsförfattare under två års tid. Ett sådant förslag håller på att formuleras av kommunens kulturchef Christer Hermansson.
– Det handlar om att värna yttrandefriheten, säger han.
Kommuner eller regioner kan bjuda in en författare eller annan professionell skribent som förföljs eller hotas i sitt hemland på grund av sitt arbete. Hon eller han får en fristad i Sverige under två års tid för att kunna leva och fortsätta skriva i trygghet.
Det är nätverket International cities of refuge network, Migrationsverket. För tillfället finns 45 fristäder runt om i världen, varav elva är svenska kommuner eller regioner.
– Mariefred vore en väldigt lämplig fristad. Kurt Tucholsky som var i Mariefred 1929 är en symbol för en exilförfattare, säger Christer Hermansson.
Kurt Tucholsky var en tysk journalist och författare, en politiskt engagerad samhällskritiker och motståndare till nazismen. Sommaren 1929 tillbringade han i Hedlandet, där han bland annat skrev en bok om Gripsholms slott. Han avled 1935, och sommaren därpå gravsattes hans aska på kyrkogården i Mariefred.
– Det är många turister, särskilt från Tyskland, som besöker graven, säger Hermansson.
En fristadsförfattare måste ansöka om uppehållstillstånd från Migrationsverket. Tillståndet ger författaren rätt att arbeta med sitt skrivande och uppdrag som är direkt förknippade med det, exempelvis föreläsningar. Efter de två fristadsåren krävs ett förlängt eller permanent uppehållstillstånd för att författaren ska kunna stanna i Sverige. En asylansökan från en fristadsförfattare prövas på samma sätt som alla andra som söker asyl i Sverige.