Utemiljön i Mariefred engagerar. Det har Leif Klingensjö och Per Aronsson fått erfara, efter att ha bjudit in andra boende i staden till ett diskussionsmöte om saken.
– Det är ogräs i stenläggningarna lite överallt, blomsterplanteringarna i hamnen rensas inte och det här är inget snyggt ansikte utåt för Mariefred. Varken för oss som bor här eller för alla turister som kommer på besök, säger Leif Klingensjö och blickar mot Marielundsrondellen.
– Efter att vi började dra i det här så har kommunen i alla fall varit här och klippt gräset, tillägger han.
Väg 223 är Trafikverkets men Strängnäs kommun ansvarar för skötseln av rondellen.
– Den var fin från början med prydnadsgräs och tegel. Men det är en 70-väg och då krävs mer i form av avstängningar, fartdämpande ribbor och varningsskyltar för att vi ska kunna jobba där. Det blir väldigt tidskrävande och kostsamt. Vi är nog alla lite bekymrade över den där rondellen, säger Marie Ollman, chef för kommunens gatu- och parkenhet.
Leif Klingensjö och Per Aronsson, grannar i Stadsparken sedan ungefär fyra år, skrev i slutet av sommaren ett medborgarförslag till Strängnäs kommun. Förslaget går ut på att upprätta en långsiktig plan för stadens skötsel som, enligt dem, behöver förbättras.
Allt är ju relativt. Kan inte kritiken mot utemiljön i just Mariefred, som anses vara en idyllisk plats, vara lite...
– ...lite av en ankdamm? Jo, så kan det vara. Men det är ändå viktigt att vårda det vi har. Inte minst för turismens skull, som är en viktig inkomstkälla, säger Per Aronsson.
På kommunfullmäktiges möte i september blev deras medborgarförslag skickat till teknik- och fritidsnämnden, som kommer att fatta ett beslut framöver. Synpunkterna som framkommer under diskussionsmötet i IOGT-NTO:s lokaler den 11 november ska skickas till kommunen som ett underlag inför beslutet.
– Det ska inte vara ett gnällmöte, utan vi vill bidra med tankar om hur det kan förbättras framöver, säger Leif Klingensjö.
– Vi förstår att skötseln är kopplad till vissa kostnader men det är inga enorma grejer vi pratar om, fyller Per Aronsson i.
Platserna till mötet är begränsade, och omkring en tredjedel av dessa har redan gått åt. I sociala medier har flera kommenterat vad de tycker behöver åtgärdas i utemiljön och duon har kontaktas av flera Mariefredsbor som vill visa var det, enligt dem, brister i skötseln.