Missen – MSB uppgav felaktigt skyddsrum i Mariefred

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps interaktiva verktyg Skyddsrumskartan ska visa var närmaste skyddsrum ligger – men där myndigheten menar att det ligger ett skyddsrum för 60 personer finns i själva verket endast ett kedjehus utan källare.

Mariefred 6 mars 2022 09:56

– Man får ju skratta åt det eftersom det inte finns en tillstymmelse till skyddsrum här, det är lite bisarrt, säger Susanne Sand som bor i det hus som MSB felaktigt har angett att skyddsrummet ska ligga i.

Den senaste tiden har intresset för krisberedskap ökat bland allmänheten. MSB uppger att internettrafiken på deras interaktiva kartfunktion Skyddsrumskartan har mångdubblats jämfört med förra året.

Många har sökt sig dit för att ta reda på var de närmaste skyddsrummen finns, och hur många personer skyddsrummen rymmer. 

Invånare i Mariefred har emellertid lagt märke till en avvikelse i kartans information. Centralt i staden, på Ruddammsgatan 19, har MSB uppgett att det ska ligga ett skyddsrum med plats för 60 personer.

undefined
På skyddsrumskartan finns det två skyddsrum. Det ena stämmer inte, och det andra ligger i fängelset och är till för intagna. Alltså finns det inga skyddsrum för allmänheten i Mariefred.

Kruxet: På adressen ligger ett kedjehus med betonggrund.

– Det finns inte ens en källare, säger Susanne Sand.

Hon tar misstaget med ro, men påpekar att det också finns en viss grad av allvarlighet i det som har hänt.

– Det som är obehagligt är att fel information ligger ute hos MSB, som är en statlig myndighet. Då börjar man ju undra vad mer som är fel.

Reaktionerna hon fått har mest varit skämtsamma. Kollegor och vänner har hört av sig och skojat om det icke-existerande skyddsrummet. Hon har till och med fått påhälsning från nyfikna invånare i staden.

– Folk har varit utanför huset och tittat efter en skyddsrumsskylt. 

Det är i skrivande stund oklart hur missen kan ha uppstått. Susanne Sand har dock en teori:

– Det är väl någon av de andra Ruddammsgatan 19 i Sverige som har ett skyddsrum. Någonstans har det blivit väldigt fel, säger hon.

undefined
Peter Carman, teknisk handläggare för skyddsrum på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Peter Carman, teknisk handläggare för skyddsrum på MSB, säger att de har ändrat felet i skyddsrumsregistret och att det ska rättas till när kartan uppdateras.

Kan man som medborgare lita på kartan?

– Det ska man göra, de allra flesta skyddsrummen stämmer. Skyddsrumsregistret och kartan uppdateras kontinuerligt med eventuella rättelser.

Han konstaterar att det inte finns några skyddsrum i Mariefred. Skyddsrummen byggdes där behovet ansågs som störst och därför finns det i dag områden som saknar skyddsrum.

– Viktigt är också att notera att skyddsrummen är en del av befolkningsskyddet. Att utrymma till en säkrare plats eller område är också ett sätt att skydda sig, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa