Nu ska det pratas om den nära vardagsmaten

I takt med att kundernas medvetenhet och intresse ökar, fylls butikerna med allt fler närproducerade varor. De är dyrare, men med rätt kunskaper behöver inte matkontot tömmas.

Mariefred2014-03-05 21:05

Den lokalproducerade maten är föremål för diskussion i Mariefreds bibliotek vid fyra tillfällen under våren. Den nära matens vänner, konsumentdelen av den ekonomiska föreningen Sörmlands matkluster, står som arrangör för samtalen som kommer ha fokus på vardagsmaten.

– Fredagsmyset och den fina maten vi äter på helgen är ganska ointressant. Fem dagar i veckan ska vi fixa ätandet på ett bra sätt samtidigt som vi jobbar och går i skolan, säger organisationens företrädare Bie Seipel.

Hon tycker att det borde finnas mer lokalproducerad mat att köpa i butikerna, utifrån att hon hör många prata om vikten av livsmedel som inte transporterats längre sträckor. Det fjärde matsamtalet, den 28 april, kommer att handla om just affärernas roll. Då ska Peter Törnblom och Per Vikström, butikschef respektive försäljningschef på Ica Torghallen i Mariefred, berätta om hur de arbetar med sitt närproducerade utbud.

– Det finns egentligen inga hinder för att ta in lokala produkter. Vi ingår i Ica men vi är fria handlare som har full frihet att ta in vad vi vill så länge vi kan följa att det är säkra livsmedel, säger Per Vikström.

För tillfället går det att hitta produkter från bland annat Hornuddens trädgård på Aspö och Printz bageri i Stallarholmen i butikens sortiment. Andra sörmländska producenter är exempelvis Mälarchark, Rekarne kött, Warbro kvarn och Björkviks ägg. De närproducerade varorna är, liksom många ekologiska varor, ofta dyrare än de långväga transporterade och konventionellt framtagna motsvarigheterna.

– Det går inte att konkurrera med priset, utan man får se andra värden i de här produkterna, säger Per Vikström som ändå märker av en ökad efterfrågan på den typen av varor.

– Det finns en större medvetenhet om vad vi stoppar i oss i dag, säger han.

Bie Seipel är medveten om att de närproducerade varorna kostar mer, när produkt ställs mot produkt. Men hon menar att med kunskaper om hur matlagning kan gå till, så behöver det inte blir dyrare i slutändan.

– Om man använder lite kött och bygger matlagningen mer på grönsaker så spelar det ingen roll om man väljer de lite dyrare grönsakerna som är närproducerade. Det handlar om att skaffa sig kunskaper om hur man lagar bra mat så att man kan omfördela kostnaderna, säger hon.

Lena Dahlman, föreståndare för Mariefreds bibliotek, var inte sen att haka på när Bie Seipel tog kontakt.

– Vi vill att biblioteket ska vara som ett litet kulturhus där samtalet är viktigt. Det kan vara samtal som lockar en stor eller liten publik, säger hon.

Lena Dahlmans eget intresse för matens ursprung fördjupades när hon bodde i USA under två års tid. De stora, felfria grönsakerna i butikernas varudiskar fick henne att fundera.

– Jag blev skeptisk till maten i min mataffär så jag sökte upp olika Farmers market i stället, där hittade jag jättebra produkter. Man måste ta sig tiden att hitta bra mat, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om