Nu ska kontaktnätet användas

Ani Nabatyan flydde kriget i Syrien och kämpar nu på för att få godkänt som tandläkare i Sverige. Kontakterna mellan Rotary och Arbetsförmedlingen har gett henne en arbetsplatsintroduktion.

Foto:

Mariefred2014-05-02 16:00

Rotary ska ha integrationsfrågan som sitt huvudengagemang de kommande åren. Representanter från Strängnäs och Mariefreds lokala klubbar träffade företrädare från Strängnäs kommun och arbetsförmedling i början av mars, för att diskutera ett möjligt samarbete.

– Vårt yrkesnätverk har kontakter i hela näringslivet, i alla samhällssektorer. Nu är vi här för att höra efter vad vi kan göra, sa då Mats Bartling, som från den 1 juli blir guvernör för det Rotarydistrikt som omfattar klubbarna i bland annat Sörmlands län.

Mötet kommer att resultera i en matchmakarkväll som arbetsförmedlingen håller i, förmodligen den 3 juni.

– De i etableringsgruppen som vill vara med får lämna en presentation som vi kan klä in rummet med. Om det inte är en matchning som stämmer överens med ens eget företag så kanske man kan förmedla kontakter. Det handlar om att dra nytta av Rotarys nätverk, säger Christer Andersson som är arbetsförmedlingschef i Strängnäs.

De tidigare kontakterna mellan Rotary och arbetsförmedlingen har redan gett resultat. Under våren har 46-åriga Ani Nabatyan varit på Rotarymedlemmen Ursula Falkringes tandläkaremottagning i Mariefred vid ett par tillfällen för att se hur tandläkaryrket fungerar i Sverige.

Ani Nabatyan blev legitimerad tandläkare som 22-åring. I syriska Aleppo, där hon bodde med sin man och tre barn, hade hon en tandläkarmottagning och parallellt jobbade hon även på den syriska motsvarigheten till Folktandvården.

– Min egen mottagning såg ungefär likadan ut, men jag hade gult i stället för grönt, säger hon.

På dagarna studerar Ani Nabatyan svenska i Södertälje, varav en dag i veckan består av yrkessvenska. Socialstyrelsen har godkänt hennes utbildning, men kräver att vissa kunskaper styrks. För det finns två vägar att gå; antingen kan hon göra kunskapsprov eller studera de kurser som krävs på Karolinska institutet.

– Om jag gör kunskapsprov handlar det om fyra ämnen. De har sagt att det kan vara bra att inte göra alla på en gång. Jag har inte bestämt mig än, det första tillfället är i september, säger hon.

Godkända studier i all ära – att få en förankring på, en inblick i, den svenska arbetsmarknaden är nog så viktigt. Ursula Falkringe, som själv kommer från Polen, säger att hon vill leva som hon lär.

– Sverige behöver invandrare och att vi får hit färdigutbildade tandläkare är en oerhörd förmån, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om