Vattenledningarna i Slottsbrinken är nu utbytta efter att ett dieselliknande ämne förorenat dricksvattnet i delar av området. Vattenbolaget Sevab har gett sina kunder klartecken att dricka vattnet efter vinterns rekommendation att hämta vatten från en tank.
Arbetet med att byta ut ledningarna inleddes med att det gamla ledningsnätet frilades och att schaktet vidgades. När det som skulle bli den nya schaktbotten hade konstaterats vara ren, försågs den först med en oljebeständig markduk och därefter rena sandmassor. Ovanpå detta lades de nya ledningarna. De gamla ledningarna plockades bort och marken under sanerades till cirka fem meters djup. En markduk lades ut även där innan rena massor fyllde gropen.
Kommunen har vänt sig till Sevab för att få mer information om varför bolaget valt att lägga ner en ny ledning av plast i stället för en ledning med metallmantel runt, som är brukligt i förorenad mark.
– Vi har fått vissa svar men tycker inte att de är tillfyllest, säger miljöinspektör Christer Axelsson.
237,3 ton massor och 13,64 ton vatten har fraktats bort från Slottsbrinken i saneringsarbetet, enligt miljökonsultföretaget Structors slutrapport. De förorenade massorna har förts till Sevabs avfallsanläggning Kvitten och till Svevias anläggning i Eskilstuna. En miss i Eskilstuna gjorde att en del massor från Slottsbrinken lades ihop med andra massor på anläggningen innan alla prover hade tagits. Structor bedömer dock att de två proverna som uteblev skulle ha visat på samma halter och innehåll som de tre genomförda proverna.
Proverna visar att föroreningarnas halter inte är så höga att massorna räknas som farligt avfall. Men halterna är högre än Naturvårdsverkets riktvärden för känslig markanvändning. "Känslig markanvändning" innebär att människor ska kunna vistas permanent i området utan risk att påverkas av gifter i miljön. Med "mindre känslig markanvändning" avses områden som på grund av högre föroreningshalter begränsas till kontor, industrier och vägar.
Prover som togs vid ett avgrävt betongrör överskred riktvärdena även för mindre känslig markanvändning. Tydligt förhöjda halter vid röret får Structor att misstänka att det är källan till föroreningen. Vad röret varit till för och vad det varit kopplat till är oklart. Att det inte fanns några föroreningar direkt under röret tyder på att röret var helt fram till dess att det grävdes av, enligt Structor. Det förmodas ha skett när de gamla vattenledningarna anlades, eller när det drogs en väg i det nya bostadsområdet. Strängnäs kommun arbetar med en ansvarsutredning.
Jordarten i området är en morän som inte bromsar upp föroreningar. Därför finns det, enligt Structors rapport, en risk att föroreningen har letat sig vidare till intilliggande fastigheter. De angränsande tomterna har inte undersökts.