Ostbutik lägger ner efter ett år – stänger redan till helgen

Mariefred blir av med sin ostbutik – och Strängnäs får ytterligare en. Redan till helgen blir det utförsäljning på Elsas ost & deli.– Det finns ett betydligt större underlag i Strängnäs, säger ägaren Alexandra Wedel Hedqvist.

Alexandra Wedel Hedqvist slutar sälja ost i Mariefred, och fokuserar i stället på den nya verksamheten i Strängnäs.

Alexandra Wedel Hedqvist slutar sälja ost i Mariefred, och fokuserar i stället på den nya verksamheten i Strängnäs.

Foto: Camilla Lillsebbas, Sofie Axelzon

Mariefred2024-10-10 14:18

Nyheten i korthet

  • Ostbutiken Elsa's Ost & Deli i Mariefred stänger efter ett år. Ägaren Alexandra Wedel Hedqvist planerar att sälja butikens inventarier och hoppas kunna överlåta hyresavtalet till en ny verksamhet.
  • Butiken kommer att ha en utförsäljning av ost och delikatesser under helgen innan Alexandra flyttar verksamheten till Strängnäs, där hon nyligen har öppnat en bistro.
  • Alexandra tror att det finns ett större kundunderlag i Strängnäs och ser fördelar med att fokusera sin verksamhet på ett ställe. Hon hoppas att hennes nya bistro kan komplettera befintliga matbutiker och ostbilar i staden.

Ost- och delikatessbutiken på Munkhagsgatan i Mariefred upphör, efter drygt ett års verksamhet i krögarprofilen Alexandra Wedel Hedqvists regi.

– Jag tror att jag gjorde en tankevurpa. Jag har ju drivit verksamhet i Mariefred förut, och på vintern har vi levt på det överskott som sommaren inbringat. Men det är klart man inte vill gå runt med en ost i väskan en solig sommardag, utan högsäsongen för ost är höst, säger hon och fortsätter:

– Jag får det inte att gå runt på det sätt som jag önskar. Konjunkturen har ju inte heller varit den bästa. Dessutom finns det fördelar med att fokusera på ett ställe.

Ost och en del annat ätbart kommer i stället att säljas i den bistro som Alexandra Wedel Hedqvist nyligen har öppnat i centrala Strängnäs – i konkurrens med såväl butiken Den lokala maten som den ostbil som emellanåt har försäljning på Gyllenhjelmstorget.

– Jag tror att vi alla kompletterar varandra. Ostbilen har varit en konkurrent i Mariefred, absolut, men det finns ett betydligt större underlag i Strängnäs, säger Alexandra Wedel Hedqvist.

Inventarierna från Elsas ost & deli ligger ute till försäljning på Blocket för 900 000 kronor. Alexandra Wedel Hedqvist hoppas på att få till en inkråmsaffär, där hyresavtalet för lokalen överlåtes till den som vill driva verksamhet där.

Matlagning inte är tillåten i lokalen men det finns ett litet kök och enklare servering är möjlig, berättar Alexandra Wedel Hedqvist.

– Min förhoppning är att någon ska vilja driva butiken vidare, det finns goda möjligheter att göra det och komplettera utbudet med något annat. Glass och våfflor på sommaren, kanske? Jag själv är ingen glass och våfflor-tjej utan jag är en mat-tjej, eller kanske en mat-tant. Hittar vi ingen som vill ta över så får vi sälja grejerna och försöka hitta en annan hyresgäst. Eller försöka hitta på något annat i lokalen, säger hon.

Till helgen väntar utförsäljning av ost och delikatesser i Mariefred. Nästa vecka ska saker flyttas till Strängnäs, och förhoppningen är att bistrons butiksdel ska stå klar till veckan därpå.

Elsas ost & deli tog över efter Äta ost & deli, som i tre år sålde ost och delikatesser till Mariefredsborna.

Elsas olika verksamheter

Alexandra Wedel Hedqvist drev kaféet och restaurangen Elsas skafferi vid Rådhustorget i Mariefred 2013–2017.

Det populära lunchkonceptet från Elsas skafferi togs till Strängnäs 2015, då Elsas kantin öppnade i Gula rosornas företagsby. 

En kort period, 2017, drevs Elsas skafferi också i Tingsgården i Eskilstuna.

I september 2023 öppnade Elsas ost & deli på Munkhagsgatan i Mariefred.

Under 2024 bommade Elsas kantin igen, och Elsas bistro öppnade på Järnvägsgatan i Strängnäs.

Flera kvinnor i Alexandra Wedel Hedqvists familj, inklusive hon själv, har "Elsa" i sitt namn.

Karta: Elsas Ost & Deli
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!