Rykande start för pigg 60-åring

Ett Mariefred utan museijärnväg är nästan otänkbart. Flera av dem som gjorde den rykande ångloksdrömmen möjlig var på plats i lördags.

Göte Schnell och Börje Sundberg var 16 respektive 15 år gamla när de började i den nystartade föreningen.

Göte Schnell och Börje Sundberg var 16 respektive 15 år gamla när de började i den nystartade föreningen.

Foto: Peter Larsson

Mariefred2019-05-12 12:38

I år det 60 år sedan museiföreningen Östra Södermanlands Järnväg bildades.

Flera av de första medlemmarna som varit med sedan startåret 1959, då verksamheten bedrevs vid tegelbruket i Lida i Södertälje, var på plats i lördags då jubileumssäsongen 2019 drog igång

Bland dem Göte Schnell och Börje Sundberg.

– För 60 år sen startade svenska järnvägsklubben vad de kallade ett levande museum. Man skulle inte längre bara ha uppställda lok och vagnar fixerade i en utställningslokal. Man skulle köra dem också. Något liknande hade aldrig hänt tidigare. Att amatörer skulle ge sig ut och köra järnväg var nästan samhällsomstörtande, berättar Göte Schnell.

Föreningens syfte var att rädda de lok och vagnar som i rask takt utkonkurrerades av eldrivna moderniteter eller inte längre behövdes när järnvägslinjer lades ner.

– Tillsynsmyndigheterna visste inte vad de skulle tänka när det kom ett gäng knäppgökar som skaffat sig ett ånglok och några vagnar som de vill köra med. Det slutade med att vi fick ett tivolitillstånd, säger Börje Sundberg.

I dag är smalspåriga museijärnvägen mellan Mariefred och Taxinge, via Läggesta, klassad som "riktig järnväg" med persontrafik sommartid, och styrd av ett omfattande regelverk. Det bevarade kultur- och industriarvet har behållit sin attraktivitet bland och få besöker Mariefred utan att åtminstone ta en titt på någon del av museets många beståndsdelar.

– Allt sånt här höll på att försvinna. Vi som letade rätt på lok och vagnar hittade dem som sommarstugor och uthus och vi räddade en hel del från att bli skrot. Massor har dock försvunnit, det bara en bråkdel som finns kvar, säger Göte Schnell.

Göte och Börje känner att museijärnvägen och dess framtid är räddad. Kunskapen, handgreppen och hantverket som är kopplat till verksamheten finns i tryggt förvar hos medlemmarna.

– Ja, nu kan det inte försvinna. Många av oss börjar visserligen bli lite till åren men det kommer även in yngre, och det har blivit något av en yrkesskola. Det finns inga svenska verkstäder som vi kan ta hjälp av längre för där är kunskapen borta. Vi måste lära oss själva och därför är det jättekul när det dyker upp gamla farbröder och berättar hur man ska göra, säger Börje Sundberg.

Nu i maj är det också 60 år sen som föreningens första ånglok Lotta togs i drift.

–Lagom till i år har vi fått henne färdig för drift. Det högtidlighålls med ett tal och en specialresa för föreningens tidiga medlemmar, säger föreningens ordförande John Hamrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om