Säkerheten längs med Stallarholmsvägen genom Mariefred ska bli bättre. Det är ett av målen med den studie som Strängnäs kommun och Trafikverket just nu arbetar med.
Ansvaret är egentligen Trafikverkets eftersom det är staten som äger vägen, men det är kommunen som driver arbetet. Ett lite speciellt upplägg, konstaterar kommunens projektledare Patrik Wirsenius.
– Den här trafikfrågan har varit på tapeten länge. Vi arbetar med flera detaljplaner som berör Stallarholmsvägen. För att de planerna inte ska sinkas så har vi tagit på oss att driva den här processen, säger han.
Det är behovet av en ny korsning eller cirkulationsplats längs med Stallarholmsvägen som är upprinnelsen till projektet, som kommit att omfatta hela vägavsnittet från Hammarens idrottsplats till tågstationen i Läggesta. Just nu pågår arbetet med att ta fram en detaljplan för området Gripsholms backar, skogsområdet väster om Skogsborg, som är tänkt att bebyggas med såväl nya bostäder som ett nytt klubbhus för golfklubben.
– Då behöver vi ha en anslutning någonstans här, säger Anders Jonsson, samhällsplanerare vid samhällsbyggnadskontoret, och visar på kartan, i höjd med golfbanans range.
En sådan väg skulle också kunna leda till framtida verksamheter vid kungsladugårdsområdet, berättar Anders Jonsson. Det har också diskuterats att låta vägen leta sig tillbaka till Stallarholmsvägen, bortanför Kärnbogatan. På så sätt skulle korsningen Stallarholmsvägen/Storgatan avlastas från trafik som inte ska in till centrum.
Sedan några år tillämpar Trafikverket en ny metod i nya vägprojekt, något som kallas åtgärdsvalstudie. I korthet går en sådan studie ut på att genom dialog med olika aktörer hitta den bästa möjliga åtgärden för att lösa problem eller brister i transportsystemet.
En referensgrupp har satts samman, med bland annat en representant för en föräldragrupp och företrädare för Gripsholms slott, IFK Mariefred och företagare i staden. Ett första möte ägde rum för ett par veckor sedan, och då diskuterades kända problem längs med Stallarholmsvägen. Det visade sig att de upplevda problemen är kopplade till i huvudsak tre områden:
■Området vid tidigare kungsladugården: Belysningen av övergångsstället vid bushållsplatsen nära Gripsholmsskolan är dålig och hastigheterna vid samma övergång är höga, korsningen Stallarholmsvägen/Kärnbogatan upplevs som farlig, det saknas också övergångar för att komma till Munkhagsgärdet.
■Hammarens idrottsplats: Farlig passage för att ta sig över vägen till Slottsbrinken.
■Rondellen vid Marielund: Det saknas en övergång från bostadsområdet till busshållplatsen på andra sidan vägen.
Synpunkterna tas nu med i det fortsatta arbetet med studien. I juni ska kommunen och Trafikverket träffas på nytt, och förhoppningen är att ett förslag på åtgärder längs med vägen ska vara klart till hösten. Vad som kommer att göras återstår alltså att se, men den där korsningen eller cirkulationsplatsen som startade hela processen räknar kommunen med att få bygga.
– Den måste till. Annars kommer vi inte vidare med våra planer för området, säger Anders Jonsson.