"Surkålstillverkning enklare än man tror"

Den nära matens vänner avslutade på fredagen med två varianter av kimchi – en klassisk koreansk kålrätt. – Det här är en jätterolig kurs, jag har aldrig varit med om något liknande, säger deltagaren Margaretha Fahlqvist.

Mariefred2015-11-27 16:00

Att äta efter säsong och helst vad som är närodlat, är Den nära matens vänners devis. Att veta vad som går att göra kan vara knepigt, men nu är i alla fall tolv kvinnor lite klokare efter höstens kurs. Under sex tillfällen har de betat av tomater, lök, squash och pumpa. Kål har också varit en huvudingrediens.

– Det är enklare än man tror, jag trodde aldrig att det skulle vara så enkelt att göra surkål. Eller att man kan konservera tomater med vitlök direkt ur burk, säger Anita Hägglund, under morotsrivningen i Biohuset.

Morötterna, chili, vitlök och salladslök ingick i en variant av kimchi. Den andra, som tillagades, bestod av sambal oelek, soya, socker och pressad vitlök som smaksättare till salladskålen.

– Vi gör egentligen veganmat, men vi pratar aldrig på det viset. I stället handlar det om att göra jättegod mat, vi suddar ut gränserna, säger Bie Seipel, en av två i duon som arrangerar kursen.

Ulla Troëng har stått för utformningen av maträtterna, och hon har skrivit recept. Intresset för att delta har varit stort – nästan samtliga som gick förra våren tecknande sig så fort det bara gick till höstens kurs.

– Det blir en eller två kurser även till våren. Vi ska försöka jobba på herrarna också, säger Bie Seipel, apropå den kvinnliga dominansen.

Under varje kurstillfälle har tio nya maträtter introducerats. Sammantaget har det blivit en hel del nya rätter.

– Jag har 60 stycken i min kokbok där hemma, nu kan jag addera 60 stycken till, säger Margaretha Fahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om