Mattias från Strängnäs hyllar Lasse Berghagen i nytt SVT-program

I ett program som sänds i midsommar på SVT kommer Lasse Berghagen att hyllas av släktingen och musikern Mattias från Strängnäs. "Det är en jättestor ära att få fira in sommaren och hylla min morbror", säger han.

Mattias Berghagen berättar att han är väldigt stolt över att få leda programmet i SVT.

Mattias Berghagen berättar att han är väldigt stolt över att få leda programmet i SVT.

Foto: Angelica Säfvenberg

Musik2024-06-21 07:03

Nyheten i korthet

  • Musikern Mattias från Strängnäs kommer att hylla sin morbror, Lasse Berghagen, i ett midsommarprogram på SVT. Programmet kallas "En kväll i juni" och inspelades i en lada på Slättens Gård söder om Stockholm.
  • I programmet kommer Mattias och andra artister att framföra Berghagens låtar, inklusive klassiker som "Teddybjörnen Fredriksson". Mattias säger att det är en "jättestor ära" att få hylla sin morbror på detta sätt.
  • Mattias betonar också att Lasse Berghagens musik för honom är lika mycket en del av midsommar som sill och potatis, och hoppas att programmet kommer att fånga "folksjälen".

"En kväll i juni" heter programmet på SVT som sänds i midsommar där Lasse Berghagens många melodier framförs. Inspelningen gjordes i en lada på Slättens Gård söder om Stockholm för ungefär två veckor sedan och Mattias Berghagen, som själv som är med och leder programmet, ha inte sett slutresultatet än.

– Det gjordes väldigt fint i ladan så det kommer bli väldigt mycket klassisk midsommarkänsla med blommor och buketter. Nu på fredag blir första gången jag själv ser programmet så jag är minst lika nervös som min mamma, säger han och skrattar.

När han fick frågan om att leda programmet som en hyllning till sin morbror så blev han först lite förvånad. I ett tidigare besök hemma hos honom berättade han för tidningen om hur Lasse Berghagen varit ständigt närvarande under hela uppväxten, vilket också inspirerat till en del egen musik. 

– Det var inte alls min idé från början. Jag är ingen artist på det sättet men jag är ju släkt med "Larsan" som jag brukar säga. Men en producent hörde av sig efter att ha sett mig sjunga i ett inlägg på Instagram så på den vägen är det.

Efter att han fick frågan så ville han först stämma av med sina kusiner. 

undefined
Pressbild från från programmet "En kväll i juni".
undefined
Pressbild. Mattias Berghagen och Trio Lila.

– Jag kollade först med Malin och Maria som tyckte att jag skulle köra på. Så kärleksfullt påhejad av dem så tackade jag ja till att vara med. 

Vad kan man som tittare förvänta sig av programmet?

– Det kommer att vara massor av musik. Det är inte en allsångkonsert utan det är ungefär 16 till 17 låtar som vi framträder med på ungefär 58 minuter och sen är det är lite mellansnack emellan. 

Mattias Berghagen berättar att det kommer bli en mix av låtar från klassiska som "Teddybjörnen Fredriksson" till kanske lite mer okända låtar för vissa. 

– Det kommer bland annat bli en instrumental version av "Stockholm i mitt hjärta" framförd av gruppen Trio Lila. 

Att den Sörmlandsbaserade gruppen skulle vara med som en del i hyllningen var självklart för Mattias. 

– Jag har själv gjort flera framträdanden med dem förut, bland annat på Multeum i Strängnäs. Sen i september så kommer vi också att spela tillsammans i Mariefred där det blir en blandning av mina låtar och min morbrors. 

undefined
Lasse Berghagen under ett tidigare uppträdande på Allsång på skansen.

Efter att det var bestämt så fick han frågan från produktionen om vilka andra artister han gärna ville ha med i programmet. 

– Sen så ville jag också få med artister som min morbror tidigare spelat och sjungit med förut och då kom jag att tänka på Bengan Jansson och Sonja Aldén. 

Vad tänker resten av din familj om det här?

– De tycker att det är jätteroligt så de är stolta över mig att ja gör det här och jag är jättetacksam att jag får göra det. Det är en jättestor ära att få fira in sommaren och hylla min morbror Lasse Berghagen för det händer inte så ofta.

Hur kommer du själv att fira midsommar?

– Jag har alltid firat midsommar tidigare i Dalarna med en massa släktingar. Vi hade en gemensam plats där som sen såldes så denna midsommar kommer det att bli i Skåne tillsammans med min frus släkt.

För Mattias så är Lasse Berghagens musik förknippad med just midsommar. 

– Hans melodier är för mig lika mycket midsommar som sill och potatis är. Musiken har alltid funnits med mig och jag tror att många svenskar också upplever det så. Det finns något där som fångar folksjälen och det är vad vi försöker göra med den här hyllningen till honom. 

undefined
Mattias Berghagen kommer bland annat att framföra "Då är du aldrig ensam" i hyllningsprogrammet på SVT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!