22-åring åtalad för kyrkokuppen i Strängnäs – juvelerna värda 65 miljoner

I dag, nästan ett halvår efter den spektakulära kuppen mot Strängnäs domkyrka, åtalade kammaråklagare Reena Devgun den 22-åring som misstänks ha stulit en bit av det svenska kulturarvet. Blodfynd har hittats från den misstänkte mannen.Vi rapporterade live från en presskonferens i polishuset i Stockholm.

Filippo Bassini, gruppchef för polisens artskydds- och kulturarvsbrottsgrupp NOA.

Filippo Bassini, gruppchef för polisens artskydds- och kulturarvsbrottsgrupp NOA.

Foto: Stjernkvist/TT Stina

Övrigt2019-01-17 07:37

[scribble path="/event/2847261/30029"]

22-åringen från Åkersberga, som företräds av stjärnadvokaten Johan Eriksson, har suttit häktad sedan den 14 september. Han nekar till brott.

Häktningstiden har förlängts i omgångar för att utredningen ska ge åklagaren tillräckligt stark bevisning för ett åtal.

Nu är vi där.

En nära tusen sidor lång utredning är sammanställd och under torsdagen lämnade Reena Devgun, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, in åtalet till Eskilstuna tingsrätt.

Stöldgodset – Karl IX:s och hans hustru Kristinas begravningsregalier från 1600-talet – betecknas av polisen som "ovärderliga regalier av riksintresse" och deras försvinnande har rönt internationell uppmärksamhet.

Därför har åklagare och polis bjudit in till en presskonferens för att berätta om åtalet, i polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

Där närvarar Reena Devgun, hennes biträdande åklagare Isabelle Bjursten och Filippo Bassini, chef för artskydds- och kulturarvsbrottsgruppen på Noa, nationella operativa avdelningen.

Tidningen kommer att liverapportera från presskonferensen, som ska börja 13.00.

Dagens åtal gäller alltså bara en av flera personer som åklagaren tror varit delaktiga i brottet.

22-åringen sitter häktad misstänkt för grov stöld och försök till grov stöld, eftersom det konstaterats att de tre föremål som blev kvar vid kuppen skadats i samband med förövarna försökte stjäla dem.

misstänkt för grovt häleri av stöldgodset. Mannen, som liksom 22-åringen är från Stockholmsområdet, släpptes efter ett par dagar men är fortsatt misstänkt.

Stöldgodset saknas fortfarande och enligt Reena Devgun kommer utredningen att fortsätta så länge regalierna inte är återfunna.

Kanske kommer åtalet eller presskonferensen att ge några ledtrådar till var de kungliga kronorna och riksäpplet, allt av guld och ädelstenar, nu befinner sig.

Strax efter klockan 10.00 på torsdagen lämnades åtalet in mot 22-åringen, enligt Eskilstuna tingsrätt.

Mannen åtalas för grov stöld och försök till grov stöld av regalier som värderas till 65 miljoner kronor.

Åklagaren menar att gärningen är grov, eftersom "den varit av särskilt farlig art då den föregåtts av betydande planering och därvid varit förenad med särskild förslagenhet."

Vidare står att gärningen "varit av särskilt hänsynslös art då den inneburit ett angrepp mot en för allmänheten viktig institution som måste hållas tillgänglig och således lämnas obevakad" samt att "tillgreppet genomförts med sådan vårdslöshet att ett föremål kommit till skada".

Åklagaren poängterar också att gärningen avser föremål till ett betydande ekonomiskt värde och att de tillgripna föremålen är kulturhistoriskt oersättliga.

Bland bevisningen finns bland annat förhör med flera privatpersoner och kyrkopersonal som gjort iakttagelser vid kyrkan och kring Bo Setterlinds park.

Polisen har också analyserat trafik på en mobiltelefon som ska ha använts av 22-åringen, fram till strax före kuppen och sedan inte alls igen.

Åklagaren åberopar dna från på flera ställen på brottsplatsen, som ska styrka att 22-åringen var där.

Det finns bland annat blod på en spira som enligt åklagaren bara kan ha kommit dit vid stölden.

Sopsäckar på en rulle som hittats i 22-åringens bil har jämförts med säckar som hittades i ett buskage utanför domkyrkan. Enligt åklagaren kommer dessa säckar från den åtalade mannens rulle.

Undersökningen av flyktvägen från domkyrkan ner till Bo Setterlinds park visar att stölden måste ha "föregåtts av betydande planering", enligt åklagaren.

Stöldgodset – två kronor och ett riksäpple – har av en expert på Bukowskis värderats till 65 miljoner kronor, enligt åtalet. Ägare är Strängnäs domkyrkoförsamling.

De föremål som tjuven eller tjuvarna inte fick med sig - ett riksäpple och två guldspiror - värderas till 26,5 miljoner kronor.

Enligt åtalet är det en av dessa spiror som hade blodspår på sig.

Enligt åtalet har åtminstone Karl IX:s krona kommit till skada vid stölden. Två bergskristaller och en emaljblomma har lossnat och hittats på brottsplatsen.

Föremålen är från 1611 och 1626.

Bland annat en expert på länsstyrelsen i Sörmland har hjälpt polisen med att utreda hur unika föremålen är och deras, för Sverige, kulturhistoriska värde.

En slägga anträffades i anslutning till domkyrkan och är tagen i beslag, enligt åtalet.

Åtalet nämner inte någonting om var stöldgodset, som alltså inte är återfunnet, kan befinna sig i dagsläget.

Rättegång måste inledas inom två veckor från det att åtal väcks, alltså senast den 31 januari. Åklagaren beräknar att förhandlingen kommer att ta tre dagar, inklusive en syn i Strängnäs.

Enligt åtalet är det klarlagt att gärningsmannens syfte var att stjäla alla regalier, inte bara de tre föremål som försvann.

I gärningsbeskrivningen går dock åklagaren inte in på varför de misslyckades med den planen.

Den åtalade 22-åringen nekar till brott.

På presskonferensen under torsdagseftermiddagen presenterade åklagare Reena Devgun information från utredningen:

Blodprovsanalysen visade direkt träff på 22-åringen.

åklagare Reena Devgun

– Strängnäspolisen agerade snabbt och åkte direkt med blodprover för analys. Den visade direkt träff på 22-åringen, säger hon framför ett stort pressuppbåd med journalister från såväl radio, tidning och tv.

Det har varit i vart fall ytterligare en person i kyrkan, säger åklagaren.

– Även om vi inte kan knyta någon mer till själva gärningen så fortsätter utredningen, säger Reena Devgun.

Isabelle Bjursten, kammaråklagare:

– Brottet är att bedömas som grovt för att det har skett i en kyrka. De föremål som förvaras i en kyrka är särskilt utsatta eftersom det bygger på en tillit från besökarna, säger hon vid presskonferensen.

Bjursten är även förundersökningsledare för förundersökningen som gäller sökandet efter de här föremålen.

– Förundersökningen gäller grovt häleri, en person är delgiven misstanke och vissa föremål är beslagtagna, säger hon.

Reena Devgun berättar att 22-åringen initialt lämnade en förklaring till varför hans blodspår fanns i kyrkan.

– Sedan blir det upp till honom att ytterligare utveckla det i rättegången, säger hon.

Själva gripandet är en intressant historia i sig, berättar Reena Devgun.

Så snart dna från blodspåret knöts till 22-åringen blev han eftersökt, men det dröjde sex veckor innan han greps. Det var någon dag efter det att polisen gjort husrannsakan i hans hem i Åkersberga.

Han gick in på polisstationen i Sollentuna.

Reena Devgun, åklagare

– Han gick in på polisstationen i Sollentuna och frågade om vi sökte honom. Det hade vi inte räknat med, kan jag säga. Dagen efter greps han i hemmet. Vad jag förstår gick gripandet väldigt lugnt till, säger åklagaren.

På frågan om det är mest sannolikt att stölden är ett beställningsjobb, svarar Filippo Bassini:

– Det kan vi bara spekulera om. Vad vi vet är att det handlar om organiserad brottslighet.

Hur vet ni det?

– Det är detaljer jag inte kan gå in på, säger Filippo Bassini.

Artikeln uppdateras löpande under dagen, först genom vårt liveflöde och senare i sin helhet.

Begravningsregalierna

De sammanlagt sex föremål som ägs av Strängnäs domkyrkoförsamling och som visats i domkyrkan, är Karl IX:s och hans hustru Kristina den äldres begravningsregalier från tidigt 1600-tal.

Stöldbytet blev två guldkronor och samt ett riksäpple i guld, utsmyckade med slipade bergskristaller, pärlor och emalj. Föremålen är värderade till 65 miljoner kronor.

De föremål som blev kvar är ett riksäpple och två guldspiror, värderade till 26,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!