Johan Eriksson vill inte säga något om hur han och hans klient resonerat innan det landade i ett erkännande.
– Det är av respekt för min tystnadsplikt, men det är inte så svårt att räkna ut att i ett läge där bevisningen är blytung så bestämmer han sig för att erkänna. Jag tycker att det var ett klokt beslut, säger han.
Försvarsadvokaten håller med åklagaren om att regaliestölden är ett grovt brott.
– Man ska inte ta sig in i kyrkor och stjäla saker. Det är vi överens om. Men man kan se på det på helt olika sätt. Åklagaren menar att det är närmast historiskt allvarligt. Jag tycker att vi har andra gärningar som varit mer allvarliga, men som inte gett straff av den storleksordning som åklagaren tycker.
Johan Eriksson lyfte i sin slutplädering vad han menar är flera förmildrande omständigheter som bör vägas mot åklagarens yrkande på maxstraffet för grov stöld – sex års fängelse.
Advokaten menar exempelvis att den ekonomiska värderingen av de tre stulna och returnerade regalierna – 65 miljoner kronor före kuppen – går att ifrågasättas, eftersom det finns så få jämförbara föremål.
Under sin slutplädering ifrågasatte han också den anlitade värderingsexperten Susann Silfverstolpe från Bukowskis. När hon 2015 värderade de tre föremålen, gjorde hon det med stöd av tidigare besiktningsprotokoll och genom att titta på regalierna – dock utan att de togs ut ur sin glasmonter, påpekade advokaten.
– Det här är, om jag får uttrycka mig slarvigt, att slicka på fingret och sträcka upp det i luften, menade Johan Eriksson som bad rätten reflektera över det inför domen.
Han menar alltså också att det är en förmildrande omständighet att regalierna är återfunna.
På vilket sätt, när 22-åringen hela tiden har suttit häktad?
– Åklagaren påstår att han begår brott tillsammans med andra i någon slags brottskonstellation. Utan att peka ut någon person som sitter häktad nu eller så, så måste ju någon som haft med gärningen att göra också haft att göra med att godset så småningom hamnade på ett biltak i Åkersberga. Om åklagaren då tycker att han ska straffas i en brottsgrupp tillsammans med andra, så ska han väl på samma sätt dra nytta av att godset har kommit tillbaka, säger Johan Eriksson.
En 26-årig man från Åkersberga häktades i onsdags, misstänkt för grovt häleri i samband med återlämnandet av regalierna. Hans dna fanns också på delar av stöldgodset.
22-åringen har sagt att han och 26-åringen är kompisar och att de också har bott ihop ett tag.
En 24-årig man från Åkersberga sitter också häktad misstänkt för grovt häleri. Även han ska vara kompis med 22-åringen och de båda misstänks gemensamt för en grov stöld i Vaxholm. Den rättegången är uppskjuten i väntan på slutlig dom i domkyrkokuppen.
Åklagare Reena Devgun yrkade alltså på sex års fängelse. Johan Eriksson gjorde inget yrkande men menar att max hälften är rimligt.
Eskilstuna tingsrätts dom släpps den 22 februari och kommer att kunna överklagas.
Här hittar du hela vår liverapportering från fredagens rättegång, som alltså inleddes med 22-åringens erkännande.