300 liter bubbel stals hos lokal champagneimportör

Sedan 2015 ägnar sig Strängnäsborna Michael Jonsson och Marie Ericsson Drotte åt småskalig import av ett champagnemärke vid sidan av sina vanliga jobb. I sommar skulle de utvidga verksamheten. Men i helgen drabbades de av inbrott och det var nära att drömmen gick i kras.

Tomma lådor är det enda som finns kvar i det som har varit Michael Jonsson och Marie Ericsson Drottes lagerlokal.

Tomma lådor är det enda som finns kvar i det som har varit Michael Jonsson och Marie Ericsson Drottes lagerlokal.

Foto:

Övrigt2017-08-03 07:11

I måndags var det första dagen efter semestern för Michael Jonsson. Han var i full färd med att hitta tillbaka till rutinerna som fastighetsskötare när telefonen ringde. Någon hade gjort inbrott i hans och affärspartnern Marie Ericsson Drottes lokal på Campusområdet. Där förvarades all champagne som de importerat i väntan på leverans till Systembolaget och restauranger. Han skyndade till platsen, och till sin stora sorg såg han att hela lagret med dryck till ett inköpsvärde av 100000 kronor var länsat.

‒Vi hade mellan tre- och fyrahundra flaskor champagne här. Tjuvarna hade lämnat två som inte var nedpackade i lådor. Det var väl för jobbigt att bära dem när de låg löst, säger Michael Jonsson.

I lokalen finns nu bara några tomma kartonger kvar i ett hörn på golvet. Dörren till kontoret är slagen i spillror med en brandsläckare och tillfälligt hoplappad med en spånskiva. För att ta sig in i själva byggnaden har gärningsmännen lyckats ta sig förbi larm, kodlås och låsta dörrar. Eftersom ingen annan av verksamheterna i byggnaden fått påhälsning tror Michael Jonsson att det handlar om någon som varit här förut, som visste var champagnen fanns och hur den lättast fraktades ut ur byggnaden.

‒De har lastat in lådorna i hissen, säger Michael Jonsson och visar vägen som tjuvarna gått genom korridoren.

Företaget Bonnebox föddes efter en semesterresa i Frankrike. Michael Jonsson och Marie Ericsson Drotte är båda champagneälskare, och de bilade i tillverkningsdistriktet för nöjes skull. Som ett sista stopp innan färden tillbaka till Sverige stannade de på den lilla gården Champagne Mathelin. De föll för både drycken och dess tillverkare som de snart blev goda vänner med.

‒Champagnen gick inte att köpa i Sverige så vi började importera den. Det är bara vår hobby men det har gått bra och sedan vi började har vi fördubblat verksamheten, berättar Michael Jonsson.

Flaskorna finns inte i Systembolagets standardsortiment, utan måste beställas in av kunden. Då kostar den omkring 350–500 kronor per flaska beroende på vilken sort och årgång det är.

Att drycken är ovanlig i Sverige ökar chansen att spåra de stulna flaskorna, enligt Eva Tördahl vid Strängnäspolisen.

‒Om vi skulle hitta någon med massor av champagneflaskor i bilen måste de ha en väldigt vettig förklaring, särskilt om det är en så här ovanlig sort, säger hon.

Hennes kollegor har varit på brottsplatsen och gjort en teknisk undersökning. Det dröjer dock innan Strängnäspolisen får se något resultat.

‒Jag vet inte exakt vad den här undersökningen har gett men generellt tar det flera veckor, säger hon.

Nu i augusti var det tänkt att Michael Jonsson och Marie Ericsson Drotte skulle dra igång en champagne- och mingelklubb i samarbete med en restaurang i Strängnäs. Allt var planerat och klart när inbrottet plötsligt ställde allt på kant. Utan dryck såg det först ut som att premiären måste ställas in.

‒Det var sämsta tänkbara tid, just som vi satsat på något nytt. Som tur var erbjöd sig våra vänner i Frankrike att hoppa in och jobba på semestern. De kommer att skicka en ny leverans från sitt lager som med nöd och näppe hinner komma fram, säger Michael Jonsson.

Det blir dock ändå ett tillfälligt stopp i leveranserna till de kunder som beställt drycken på Systembolaget och de restauranger som har den i sitt sortiment. Även om försäkringsbolaget ersätter värdet för de stulna flaskorna får sig företaget en törn.

‒Man blir ledsen och arg. Det här är något som vi lägger all vår fritid på för att vi älskar det, men inbrottet har tagit jättemycket av vår energi, säger Michael Jonsson.

Några nya champagneflaskor kommer inte att flytta in i lokalen på Campus. Michael Jonsson skojar om att ha dem under huvudkudden i framtiden, men troligare är att de letar reda på en ny lite större lokal och satsar på fler stöldförebyggande åtgärder.

‒Vi kommer förmodligen snart att växa ur den här ändå.

Skyddat namn

Bara mousserande vin som tillverkats i distriktet Champage i Frankrike får kallas just för champagne.

Drycken tillverkas enligt traditionella metoder och får jäsa två gånger under tillverkningen, den andra gången i sin egen flaska. Det är denna andra jästning som gör att det bildas bubblor.

De flesta champagnesorter klarar flera års lagring i flaskan.

Källa: Systembolaget

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om