6-åriga Lillie-Anne lämnades på gatan när fritidspersonalen gick hem – Kommunens förklaring: Trodde hon hade hämtats

Kommunen har svarat Strängnäsbon Sofia Näslund om hur det kommer sig att hennes 6-åriga dotter skickades ut på gatan när fritidshemmet stängde. Nu ska rutinerna för det kommungemensamma sommarfritidset ses över.

Sofia Näslund skulle hämta sin 6-åriga dotter Lillie-Anne Näslund på sommarfritidset, när hon möttes av en låst dörr och ett övergivet barn.

Sofia Näslund skulle hämta sin 6-åriga dotter Lillie-Anne Näslund på sommarfritidset, när hon möttes av en låst dörr och ett övergivet barn.

Foto:

Övrigt2017-09-08 17:01

När Sofia Näslund skulle hämta på fritidshemmet Violen en fredagseftermiddag i juli, möttes hon av en låst dörr och en nedsläckt lokal. Ute vid gatan stod dottern Lillie-Anne Näslund ensam och väntade. Personalen hade sagt åt henne att gå ut, att mamma skulle komma snart.

Sofia Näslund knackade på fritidshemmets dörr och försökte ringa på de telefonnummer hon hade till personalen, men ingen svarade. Följande måndag kontaktade hon kommunen som lovade utreda vad som gått fel.

Nu är utredningen klar. Enligt en skriftlig redogörelse var Lillie-Anne Näslund det sista barnet som skulle hämtas den där dagen. Den enda i personalen som var kvar började plocka undan och stänga klockan 17.30, och sa till flickan att de skulle gå ut för att vänta på Sofia Näslund utanför. Lillie-Anne gick ut i förväg, men när fritidspedagogen kom efter några minuter senare var flickan borta. Pedagogen letade en stund, men när hen inte hittade henne antog hen att mamman hämtat. När klockan var 17.50 gick pedagogen hem.

I redogörelsen står det också att pedagogen hade låst in nyckeln på fritidset, och därför inte kunde gå tillbaka in för att ringa till Sofia Näslund och kontrollera att allt stod rätt till.

Att låsa innan alla barnen gått hem får man inte göra, enligt Susanne Eriksson, rektor på Vasaskolan som fritidshemmet tillhör. Hon anser att hennes skola har tydliga rutiner för både öppning och stängning av fritidset. Just den här händelsen utspelade sig under den period som kommunens gemensamma sommarfritids höll till i lokalen. Alltså var det en blandning av personal från olika fritidshem, med olika rutiner, som vistades där just då.

‒Vi har lokaliserat ett glapp i de gemensamma rutinerna och kommer tillsammans med alla inblandade att förtydliga rutinerna för framtida kommungemensamma sommarfritidshem, säger hon.

Katarina Holmsten, grundskolechef i Strängnäs kommun, tar händelsen på stort allvar. Personalen har i den här situationen agerat fel, anser hon.

‒Det är inte förenligt med våra rutiner att en pedagog går hem utan att försäkra sig om att alla barn är hämtade av en förälder, eller annan person som föräldern meddelat ska hämta barnet.

Nu ska kommunens rektorer gå igenom reglerna och göra dem så tydliga att personalen inte ska kunna göra olika tolkningar av hur de ska agera.

‒Jag har inte satt mig in i detaljerna för nuvarande rutiner vid sommarfritidsverksamheten utan helt enkelt konstaterat att de inte är tillräckligt bra och att vi måste se över dem tillsammans så att detta inte händer igen, säger Katarina Holmsten.

Trots att kommunen lovar bättring planerar Sofia Näslund att göra en anmälan till Skolinspektionen.

‒Jag är inte nöjd med deras redogörelse för vad som har hänt, säger hon.

Hon syftar bland annat på att personalen säger sig ha letat efter Lillie-Anne Näslund fram till 17.50.

‒Då borde vi ha sett varandra. Skolgården är inte så stor, och jag var där i ungefär 20 minuter, säger hon.

Pedagogen i fråga fick inte ansvara för öppning eller stängning av sommarfritidset efter den aktuella händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!