Anhållen man släppt efter domkyrkokuppen – fortsatt misstänkt för grovt häleri

Den man som i torsdags anhölls misstänkt för inblandning i juvelkuppen mot Strängnäs domkyrka har släppts. Misstanken – grovt häleri – kvarstår dock.– Han förnekar brott, säger mannens advokat Ola Salomonsson.

Kammaråklagare Reena Devgun leder utredningen av stölden av begravningsregalierna i Strängnäs domkyrka den 31 juli.

Kammaråklagare Reena Devgun leder utredningen av stölden av begravningsregalierna i Strängnäs domkyrka den 31 juli.

Foto:

Övrigt2018-11-12 17:45

– Personen som anhållits är intressant i utredningen. Förhör kommer att genomföras inom kort och jag kommer därefter ta ställning till det fortsatta frihetsberövandet.

företräds av toppadvokaten Johan Eriksson.

Tiden går. Kan du säga något om din klients inställning – hur han mår?

– Han har samma inställning som han haft hela tiden; han nekar till brott. Hur han mår är en fråga jag rent allmänt inte tycker om att svara på. Det är mellan honom och mig, säger Johan Eriksson.

Vad kan du säga om ert samarbete?

– Vårt samarbete är mycket gott och ser ut som i alla ärenden. Hur ofta jag besöker honom är också personligt och en sak mellan honom och mig.

Åklagare Reena Devgun har tidigare sagt att hon tror på ett åtal till jul.

Liten rättsordlista

Häleri: En sammanfattande benämning på olika slag av hantering av egendom som någon annan person kommit åt genom ett brott, t.ex. att gömma eller sälja stulet gods.

Gripande: En person som är misstänkt för brott tas om hand omedelbart, vilket görs av polisen. Det får ske när polis inte kan eller hinner vänta på att åklagare ska fatta beslut om anhållande. Enskild person får också gripa en person som t.ex. är efterlyst.

Anhållande: Tillfälligt frihetsberövande av en person som gripits som misstänkt för ett brott. Anhållande beslutas av åklagare. Senast efter tre dagar ska åklagaren fatta beslut om att begära den anhållna personen häktad, vilket prövas av domstol.

Häktningsförhandling: Domstolsförhandling som ska hållas utan dröjsmål och aldrig senare än fyra dagar efter att en misstänkt person har gripits.

Häktning: Frihetsberövande som beslutas av domstol på begäran av åklagare. Kan förlängas.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om