‒Mina besök hos polisen handlar om att fånga upp vad som inte funkar i deras vardag, men också att få bra exempel lokalt som man kan sprida till övriga landet.
I en debattartikel i Dagens Nyheter, där de förespråkade vissa delar av New York-polisens arbetsmetoder. De tycker att polisen i Sverige ska inspireras av sina amerikanska kollegor på flera punkter, bland annat nolltolerans mot småbrott, tydlig ledarskap och att förebygga utanförskap.
Men den här dagen var Annie Lööf inte på plats för att predika om denna metod, utan för att lyssna.
‒Jag är här för att se vad man måste göra nationellt för att få unga kriminella att byta bana. Bland annat pratade vi om behovet att göra det lättare att utbyta information mellan polisen, socialtjänsten och skolan. I dag är det omgärdat av mycket sekretess. Det kan vara rimligt, men leder samtidigt till att man ibland inte kan hjälpa ungdomarna på bästa sätt.
Hon vill se en förändring i sekretesslagen, så att det till exempel blir möjligt för polisen att prata med skolan när det uppdagas att en ung tonåring blivit narkotikaberoende.
‒Informationen ska inte bara lämnas till socialtjänsten, utan också till skolan så att skolan blir medveten om problematiken, säger Annie Lööf.
Vad tror du att den tillträdande rikspolischefen Anders Thornberg tycker om förslagen i din debattartikel?
‒Han har säkert läst dem. Jag har träffat honom många gånger och tror att han blir en bra chef. Men han är inte allena saliggörande, utan vi från politiken behöver ge honom både resurser och verktyg så att han genom sitt ledarskap kan stärka polisen i hela landet. Jag skriver inte debattartiklar för att påverka rikspolischefen, utan för att visa vad jag genom mitt politiska ledarskap vill göra genom att förstärka resurserna till polisen.
Centerpartiet har föreslagit 10 miljarder mer till rättsväsendet under de kommande åren, pengar som bland annat är tänkta att användas till höjda polislöner, fler utredare och fler åklagare.
Var skulle dessa extra resurser tas ifrån?
‒De är fullt ut finansierade i vår budget. Det handlar bland annat om att dra ner på ineffektiva arbetsmarknadsåtgärder som inte leder till jobb, och på statliga byggsubventioner som ändå inte leder till att fler bostäder byggs.
Kommunpolisen Peter Sigurd var glad åt att han och hans kollegor fick chansen att prata med partiledaren.
‒Vi vill nå ut och berätta om vår lägesbild och vårt arbete på alla sätt vi kan. Det är positivt att hon visar ett intresse för det lokala perspektivet, säger han.
Hans kollega Elin Andersson håller med.
‒Vi fick möjlighet att prata om problematiken i Strängnäs och om vårt arbete med samverkan mellan polis och socialtjänst, säger hon.
Annie Lööf förespråkar delar av New York-modellen. Är det något ni vill se mer av i Sverige?
‒Jag vill se mer av att det blir någon form av konsekvenser, inte automatiskt ett hårdare straff. Det ska finnas en tydlig koppling mellan gärning och konsekvens. Det ligger i polisens roll att kunna lagföra och upptäcka ungdomar som ligger i riskzonen. Det handlar inte om straff, utan om att rädda ungdomar på glid, säger Peter Sigurd.
Elin Andersson tycker att nolltolerans är bra.
‒Ett brott är ett brott, och vi ska försöka stävja all kriminalitet. Även de små brotten kan utvecklas och bli till grövre brott. Ju tidigare man ingriper desto snabbare kan man hitta en lösning på problemet och stoppa en kriminell utveckling, säger hon.