Arbetar gratis – och med glädje: "Har man tid över så är det här en fin insats"

För ett drygt år sedan gick Elisabeth Olsson med i Frivilligcentralen i Strängnäs. Nu ägnar hon tre eftermiddagar i veckan åt att umgås och lösa korsord med boende på Mariagården.– Jag har alltid tyckt om gamla människor och det här ger mig så mycket tillbaka, säger hon.

Birgit, Maria och Thorsten brukar alltid vara med när Elisabeth Pettersson kommer för att lösa korsord på Mariagården. Sadeq Hosaini ser till att de orkar med hela stunden genom att servera kaffe och mazariner.

Birgit, Maria och Thorsten brukar alltid vara med när Elisabeth Pettersson kommer för att lösa korsord på Mariagården. Sadeq Hosaini ser till att de orkar med hela stunden genom att servera kaffe och mazariner.

Foto:

Övrigt2018-06-09 18:03

– Lever inte i samhället, sju bokstäver, vad säger ni?

Under den korta tid som Elisabeth Pettersson läser upp frågeställningen, i Strengnäs tidnings lördagskryss, är det koncentration som råder runt fikabordet hos grupp 1 på Mariagården. Svaret kommer blixtsnabbt:

– Solitär, säger 78-åriga Thorsten och gungar med lite varsamt till Evert Taubes stämma som strömmar ur en cd-spelare.

Tre dagar i veckan besöker Elisabeth Pettersson Mariagården för att lösa korsord, promenera och fika med de boende. För två år sedan lämnade hon arbetet som matte- och kemilärare på en av Strängnäs högstadieskolor och gick själv i pension. I augusti förra året började hon på Frivilligcentralen i Strängnäs.

– Det här är vår kärntrupp, säger hon och presenterar Birgit, Maria och Thorsten, som inte gärna missar ett tillfälle att vara med och lösa korsordet tillsammans.

Hon är en av tre personer från Frivilligcentralen som kommer till Mariagården varje vecka. De andra två spelar bingo och bakar för de boende.

– Korsord funkar bra och är en kul utmaning både för dem och för mig. Vi löser dem tillsammans och de sitter nästan alltid inne på svaret.

Hon hade länge funderat på att göra en insats för just äldre efter pensionen från läraryrket. Frivilligcentralen kunde under ordnade former ta hand om det.

– Min mamma var på ett äldreboende i Småland de sista 14 åren av sitt liv och hon sa ofta att personalen fick mindre och mindre tid för dem. Då tänkte jag att: där kan jag göra en insats när jag själv blir pensionär.

– Jag vill göra en medmänsklig gärning och jag vill gärna uppmuntra andra att snappa upp den här aktiviteten. Genom att hjälpa till så här får man också väldigt mycket tillbaka, säger Elisabeth Pettersson.

Marika Ulfstedt och Satira Ahroon arbetar som undersköterskor på Mariagården och de är mer än tacksamma för engagemanget från Friviligcentralen.

– De gör en fin insats och våra boende gillar att de kommer och läser och löser korsord med dem, säger Marika Ulfstedt.

Hon tycker att hjälpen är en värdefull avlastning i arbetet.

– De gör saker som vi inte alltid själva hinner med och det är fantastiskt att de ställer upp på det här sättet, säger Satira Ahroon.

Evert Taube har tonat ut och ersatts med "Olle Adolphsons bästa". Sadeq Hosaini, som är trainee i köket på Mariagården, rullar in kaffevagnen och placerar mazariner och småkakor framför kryssdeltagarna.

– Klättrar apan, läser Elisabeth Pettersson.

– Vigt, svarar Thorsten snabbare än Lucky Luke drar sina revolvrar.

Det är inte många blankrader kvar i korsordet och stämningen präglas av humor, glädje och värme.

– Blir vi helt klara så brukar jag lämna in krysset i tidningens postlåda. En gång vann vi en trisslott. Bara en sån sak, säger Elisabeth Olsson och får gillande nickar från vännerna kring bordet.

Frivilligcentralen i Strängnäs

Fristående organisation som bedriver verksamhet inom bland annat särskilda boende, skolor och äldreboenden.

Som frivillig har man som uppgift att bryta ensamheten och isoleringen samt att sätta guldkant på vardagen.

Det kan vara att besöka någon på ett äldreboende, ringa ett samtal till någon, hjälpa till på skolan, eller besöka någon med ett handikapp eller prata svenska på en flyktingförläggning.

Med frivillig menas att man gör en oavlönad insats.

Man bjuder på sin egen tid och ger tid till någon annan medmänniska.

Blir du nyfiken och vill kanske göra en insats? Kontakta Kari Johansson, samordnare på Frivilligcentralen i Strängnäs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!