Lokala lösningar på globala problem är fokus för den kurs som förde Sofia Nygren och Annica Gustafsson samman för omkring ett år sedan. Deras idéer om att ställa om till en mer hållbar livsstil, främst för klimatet och miljöns skull, har utmynnat i projektet Mälarmården.
– Mård är ju ett gammalt ord för skog och Mälarmården är en gammal benämning på ett bergigt skogsområde som löper genom Sörmland. Vi håller mest till i det här området, säger Sofia Nygren och ringar in ett område som spänner över Strängnäs sydligaste kommundel och Gnestas nordligaste.
Det gröna, kuperade området på kartan erbjuder såväl äventyr som rekreation i både vild och tam natur. Inom sitt projekt vill de att fler ska upptäcka vad det geografiska området med samma namn har att erbjuda.
– Det finns så mycket att se och göra där vi själva bor, något många glömmer bort, säger Annica Gustafsson.
Inom ramen för omställningsprojektet vill de uppmärksamma platser och personer som är verksamma i området. De arrangerar bland annat löpträffar med naturnära övernattningar och vildmarksmatlagning.
– Alla mår bra av att komma ut i naturen. Det händer något med oss när vi får höra fågelkvitter i stället för bilar, säger Annica Gustafsson.
Att ställa om till en mer hållbar livsstil är inget som görs i en handvändning, menar de båda. De kallar det en livslång process med små steg framåt.
– Men för varje steg jag tar i att leva mer lokalt vill jag ta fler steg. Jag har ingen längtan att gå tillbaka, säger Sofia Nygren.