– Det här är en verksamhet som inte går att räkna i pengar och vi känner oss oroliga nu när det ska sparas, säger Olof Plåth som är medlem i RSMH Strängnäs.
När tidningen besöker RSMH:s lokal, träffpunken Fyren, är stämningen blandat återhållsam. Beskedet om besparingar och minskat kommunalt bidrag innebär att föreningen sannolikt tvingas säga upp sin enda halvtidsanställda kamratstödjare, Annelie Wasell.
– Hon är nyckeln för den här verksamheten och ser till att allt fungerar, säger föreningens ordförande Göran Svanteson.
Fyren är en samverkande verksamhet mellan den kommunala psykiatrin och RSMH. I Strängnäs har föreningen 32 medlemmar och lokalen på Nicandergatan håller öppet fem dagar i veckan. Syftet är att hjälpa människor att bryta sin sociala isolering och uppmuntra till sociala kontakter i samhället.
– Vi behöver två halvtidsanställda för att kunna tillgodose våra medlemmars behov vad gäller aktiviteter och öppettider, säger Göran Svanteson.
RSMH söker kommunalt stöd varje år och tack vare ett tidigare överskott i budgeten har verksamheten fungerat väl de senaste åren.
– De pengarna är slut nu och till 2019 sökte vi 270 000 kronor för att kunna fortsätta som vanligt, berättar Göran Svanteson och fortsätter:
– Vi fick besked att bidraget kommer att bli 100 000 kronor och det räcker helt enkelt inte.
Nu är medlemmarna oroliga över hur det ska bli med Fyren framöver.
– Förutom möjligheten att träffas här i lokalen för fika, samtal och umgänge så ordnar vi resor, bingo och filmkvällar. Medlemmarna är i behov av en hel del vägledning och att det finns personal på plats. Det är helt avgörande för att vår verksamhet ska fungera, säger han.
Samtliga som tidningen pratar med är av samma åsikt: Det är en plats för trygghet och många ifrågasätter det kloka i att göra besparingar på en redan utsatt samhällsgrupp.
– Psykiatrin är väldigt institutionaliserad och kall. Det här är något helt annat. Det spelar ingen roll om du är på toppen eller på botten, du är alltid välkommen hit, säger Barbro Pettersson.
Hon ser RSHM:s verksamhet som ett viktigt komplement till den kommunala psykiatrin.
– De håller mest tillgodo med tabletter, här på Fyren kan man få stöttning och känna värme genom gemenskap, säger Barbro Pettersson.
Tidningen har sökt socialnämndens ordförande Monica Lindell Rylén (S) för en kommentar.