Socialnämnden godkänner socialkontorets förslag på effektiviseringar för kommande år. Nämndens budget ökar förvisso från 701,6 miljoner kronor för 2018 till 713,9 miljoner kronor inför 2019, men då det ökade anslaget inte ger full kostnadstäckning krävs ändå besparingar.
– Vi förstår inte hur nedskärningarna kan göras utan att det leder till allvarliga konsekvenser för verksamheten, säger Vänsterpartiets gruppledare David Aronsson.
Nu har socialnämnden beslutat om hur nedskärningarna ska slå. Bland annat tas 9,4 miljoner från äldreomsorgen, 4,2 miljoner från funktionshinderomsorgen, 4,9 miljoner från arbete och familj, samt 8 miljoner från myndighet och uppdrag.
David Aronsson känner oro för att besparingarna kommer att leda till en kvalitetssänkning och en förvärrad personalsituation.
– Den politik som majoriteten för har hittills medfört att kommunen har en sjukfrånvaro som är bland de högsta i landet. Äldreomsorgen är inte i kris, men många delar av den når inte upp till en medelnivå i kvalitet i Sverige, hävdar David Aronsson.
De senaste åren har sjukfrånvaron inom kommunens personalstyrka, som är kopplad till äldrevård, legat cementerad över tio procent. Inom vissa grupper har siffran varit ännu högre. David Aronsson efterfrågar en verksamhet med en arbetsmiljö som gör att de anställda inte blir sjuka.
– Att skära ned nu är att skära bort möjligheterna till utveckling av organisationen.
Han hade hellre sett att underskottet hade finansierats med hjälp av en skattehöjning, något som partiet också var de enda som föreslog under den senaste budgetdebatten.
– Strängnäs kommun måste satsa sig ur dagens situation, annars blir vi slukade av det så kallade krokodilgapet. En skattehöjning behövs för att stimulera arbetsmiljö inom omsorgen och skolan. Det skulle kunna leda till verksamhetsutveckling och samtidigt skicka rätt signal till de anställda, säger David Aronsson.
För att nå ned till budgeterad kostnad per utförd timme har socialkontoret vidtagit en rad åtgärder. Bland annat har antalet chefer inom egenregin utökats och fyra tidigare enheter har delats upp och blivit sex. Detta ska ge bättre förutsättningar att få kontroll på ekonomin.
– På sikt kommer vi att få både fler och äldre medborgare att ta hand om. Då är det tid satsa på verksamhetsutveckling. Inom äldreomsorgen är både utvecklingsbehovet stort och sjuktalen bland personalen högt. Att då lägga de största besparingarna där rimmar illa, säger David Aronsson.