Bluff utrymde resecentrum – butiksägare orolig: "Vem som helst kan ropa vargen kommer"

I torsdags gick larmet på resecentrum och byggnaden evakuerades. Räddningstjänsten dök dock aldrig upp och efter en kvart gick resenärerna tillbaka in – fast inget klartecken kommit.Larmet visade sig vara en bluff – och My ways ägare är arga och bekymrade.

Enligt Richard Björkman har skyddsglaset till larmpanelen varit trasigt länge och vem som helst kan när som helst aktivera internlarmet.

Enligt Richard Björkman har skyddsglaset till larmpanelen varit trasigt länge och vem som helst kan när som helst aktivera internlarmet.

Foto:

Övrigt2018-12-01 06:12

Resecentrums kiosk med kafé ägs av Richard Björkman och Annika Lundqvist som båda är upprörda efter händelsen vid 16-tiden på torsdagen:

– Brandlarmet gick och en automatisk röst uppmanade oss att lämna huset, så jag gick ut som alla andra. Det var en del barn med och de var så klart skärrade. Men det kom ingen polis, brandkår, vakter – ingenting, berättar Richard Björkman.

Tiden gick.

Efter några minuter slutade larmet ljuda och efter en kvart i ruskvädret gick resenärerna, som Richard Björkman uppskattar till ett 30-tal, in igen. Fortfarande ingen räddningstjänst.

Butiksägaren säger att han först var riktigt arg för att brandkåren inte dök upp – tills han efter ett par telefonsamtal förstod orsaken.

– De hade inte fått larmet. Det hade bara aktiverats internt – via en panel som vem som helst kommer åt. Ungarna som drar omkring här inne har hållit på med den förr. Från början fanns en mikrofon men den kopplades ur eftersom ungarna pratade i den. Men panelen finns kvar.

Nu är han upprörd över att kommunen, som äger fastigheten, låter larmpanelen sitta kvar helt offentligt. Dess täckruta är dessutom krossad sedan länge, så knapparna är helt tillgängliga.

– Man behöver inte ens krossa glaset längre. Det blir så otroligt dumt när larmet går så här och det inte tas på allvar. Vem som helst kan ropa vargen kommer.

Richard Björkman menar att larmet också mycket väl skulle kunna utlösas i syfte att stjäla från butiken.

– Om larmet går är vi beordrade att bara gå ut, utan att dra ner våra stora jalusier först. Då är det bara att gå rakt in i butiken. Vem tar ansvar för det?

Richard Björkman känner att falsklarmet ger ytterligare sten på bördan för verksamheten och resecentrum.

– Det får liksom aldrig vara lugnt, säger han och suckar.

My way har, som tidningen skrivit om flera gånger, haft ett tufft första år.

Resecentrum drog ganska snart efter invigningen den 1 december 2017 till sig ungdomar som ibland, ofta i grupp, varit stökiga, med bland annat stölder, hot och vandalisering av exempelvis fönsterrutor, soptunnor och brandsläckare.

Övervakningskameror installerades tidigt och i våras lejde kommunen en ordningsvakt som fanns på plats till och med i oktober. Bara den insatsen kostade kommunen 1,2 miljoner kronor, vilket spräcker resecentrums årsbudget med lika mycket.

Vem som aktiverade internlarmet på torsdagen är okänt. I just det utrymmet finns ingen kamera.

Tidningen sökte under fredagen kommunens lokal- respektive säkerhetsansvariga tjänstemän för en kommentar, utan framgång.

Falskt larm

Falskt larm inklusive missbruk av larmanordning innebär att en person "genom oriktig uppgift att det föreligger fara för en eller flera människors liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom föranleder onödig säkerhetsåtgärd".

Brottet kan ge från böter till fyra års fängelse.

Källa: Brottsbalken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om