Avvikelserna inom kommunens elevhälsa ökar. I den årliga patientsäkerhetsberättelsen rapporteras 20 avvikelser under 2016, jämfört med 15 året innan. Avvikelserna består i huvudsak av försenade eller helt uteblivna hälsobesök, kontroller, undersökningar eller behandlingar. Den främsta orsaken är att bemanningen på flera skolor har varit otillräcklig.
‒Då var det Mariefreds skola som ensam stod för hälften av avvikelserna, nu är det Stallarholmsskolan som gör det. Där har den ordinarie skolsköterskan varit sjukskriven under 2016. Delar av året har det inte funnits någon skolsköterska på plats, i perioder har vikarier tagits in på deltid.
‒Dels är det svårt att hitta skolsköterskor att ta in, dels gör den nuvarande organisationen att det läggs in ytterligare ett moment som komplicerar snabba lösningar när det uppstår bemanningsproblem, säger Lena Haglund.
Hon syftar på att ansvaret för sköterskorna numera ligger lokalt hos rektorerna, tidigare var de anställda i ett centralt resurscentrum.
‒Rektor har ett övergripande pedagogiskt ansvar, och att se till att det finns en skolsköterska ligger inte alltid högst på prioriteringslistan, säger Lena Haglund.
Samtidigt har Strängnäs skolor tagit emot ett stort antal nyanlända elever, vilket har medfört extra arbete för skolsköterskor och skolläkare. Rutinerna för mottagandet beskrivs som tydliga och väl fungerande, men arbetet har stulit tid från elevhälsans ordinarie hälsofrämjande insatser.
Ingen av avvikelserna under 2016 har dock varit så allvarlig att den resulterat i en lex Maria-anmälan.
‒Men på Stallarholmsskolan ligger vi efter ett helt år med de medicinska göromålen. Tack och lov har det inte dykt upp något allvarligt när vi betat av ärendena på Mariefreds skola. Men jag kan inte säga att jag känner mig trygg och lugn i att det inte skulle finnas något på Stallarholmsskolan som är allvarligt eller hinner bli allvarligt innan vi kommer ikapp där, säger Lena Haglund.