Ännu en gång blir det upp till bevis om vem i länet som är vassast på att plöja åker. Fälten vid Gorsingeholm blir åter skådeplats för den publikvänliga tävlingsformen. När DM hålls på lördag sker det i klasserna bogserad och buren plog. Tävlingen innehåller även plöjning med häst och med veterantraktorer.
‒Tyvärr har intresset för att tävla gått ner en smula på senare år. Jag tror att det är flera som vill delta men som inte vågar och det är synd för vi lockar mycket publik, säger Dick Nilsson när vi ses på gården i Fjällsta på Selaön.
För knappt en månad sedan vann han för första gången SM i plöjning som då avgjordes i Uddevalla.
‒Jag har utvecklat mitt plöjande på senare år. Blivit både tuffare och mer beslutsam. Dessutom mäter jag mycket mer noggrant än tidigare. Till SM åkte jag ner en dag i förväg för att känna på jorden och köra in plogen. Det gav resultat.
Under en plöjartävling har alla deltagare en yta att utnyttja som är tolv meter bred och hundra meter lång. Det första momentet kallas ryggen och då ska alla plöja en öppningsfåra i ett enda drag. Det är viktigt att den blir rak, ren och snygg. Sen ska ryggen klyvas, för att därefter lägga tillbaka jorden i ett så kallat hopslag.
‒Tiltorna ska möta varandra som ett blixtlås. Det är inte något som alla får till, säger Dick Nilsson.
Steg två i tävlingen består i allmän plöjning. Där ska allt grönt, det vill säga halm och stubb, vara nedvänt under tiltan (den upplöjda och omvända jorden). Detta göra man för att ogräs inte ska få fäste och samtidigt tillföra jorden ny näring. I det sista steget ska de tävlande göra en slutfåra. Den måste bli rak och ren, samt ha rätt djup och läge.
‒Det är i slutmomentet som det trixiga börjar. Här är det bra att mäta med måttband och det kan bli att justera in förstaplogen med några centimeter åt gången. Det kan bli ganska bökigt och det bra om den som plöjer på plätten bredvid inte vimsat till det för mycket, säger Dick Nilsson.
I den klass som Dick Nilsson tävlar i får traktor och plog inte vara nyare än från 1955. Ekipagen får inte vara modifierade. Dick Nilsson ställer upp med sin Bolinder Munktell 20 från 1948, en tändkuletraktor helt i originalskick med en två-skärig Överumsplog.
‒Den gör jobbet, säger han.
Till Gorsingeholm kommer även guld- och bronsmedaljörerna från SM i hästplöjning, Flensbröderna Johan och Per Eriksson. Under dagen kommer även 15 veterantraktorer, från Stallarholmens traktorklubb, att visa upp sig under sin årliga höstplöjnig.
Vad krävs för att bli mästare i plöjning?
‒Man måste vara intresserad, noggrann och veta vad man håller på med. Det är bra att kunna räkna lite också. Det går inte bara att åka ut och krafsa omkring, svarar Dick Nilsson.