Droger ett växande problem i Strängnäs

Att få tillgång till droger har blivit lättare, även i Strängnäs. Ett faktum som oroar den nytillträdde kommunpolisen Peter Sigurd.‒Det finns ungdomar under 15 år som använder hasch, säger Peter Sigurd.Tillsammans med kommunen verkar han för att uppfylla medborgarlöftena.

Peter Sigurd, nytillträdd kommunpolis, och Marie Hedin, hans närmaste kontaktperson i kommunhuset.

Peter Sigurd, nytillträdd kommunpolis, och Marie Hedin, hans närmaste kontaktperson i kommunhuset.

Foto:

Övrigt2017-06-27 06:11

‒Det innebär att vi bland annat arbetar med trafik, ungdomar, våld i offentlig miljö och trygghetsvandringar, säger Peter Sigurd.

‒Vi använder oss också av polisvolontärer, en grupp frivilliga medborgare som hjälper polisen med till exempel medborgardialoger, fortsätter han.

Peter Sigurd tillträdde sin nuvarande tjänst 1 mars. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att hålla en tät kontakt med Strängnäs kommuns säkerhetsavdelning där Marie Hedin är trygghetssamordnare. Vi träffade nyligen båda två på polisstationen på Södertäljevägen.

‒Grunden till vår samverkan är den överenskommelse som finns mellan Strängnäs kommun och polis, säger Peter Sigurd.

Trygghetsvandringar är alltså ett av de löften som avgetts. Flera har också genomförts under våren när polis, kommun och andra aktörer tillsammans besöker ställen och tittar på hur platsen eller området kan göras tryggare. Sedan är det upp till den som är ansvarig för platsen att genomföra de nödvändiga förändringarna.

‒Folk kan känna sig otrygga på vissa platser på grund av till exempel för dålig belysning, tillägger Marie Hedin.

Peter Sigurd och Marie Hedin stämmer av med varandra någon gång i veckan.

‒På den här korta tiden har vi hittat en bra samverkan, tycker kommunpolisen.

Peter Sigurd har noterat att droger utgör ett växande problem i Strängnäs kommun.

‒Tendensen är oroväckande. Inställningen har blivit liberalare och det är lättare att få tag på droger – ett samhällsproblem, resonerar han.

Marie Hedin fortsätter:

‒Vi har ett stort omfattande nätverk med aktörer som polis och socialtjänst som arbetar med detta.

Präntaren är en plats som ungdomar gillar att hänga i och vid.

‒Att folk samlas på vissa platser är naturligt, och viss problematik är kopplad till Präntaren, konstaterar Peter Sigurd.

Tidningen har vid ett antal tillfällen under innevarande läsår skrivit om oro på Thomasgymnasiet på Campus.

‒Vi har genomfört trygghetsvandringar där som följts upp och skolan har redan åtgärdat det mesta som vi hade synpunkter på från kommunen och polisens sida, förklarar Marie Hedin.

Fler skolor har framledes besök att vänta från henne:

‒Jag jobbar själv med alla kommunens skolors trygghetsvandringar ihop med skolpersonal, elever och skyddsombud med tillhörande uppföljning. Vi tittar på miljön inne och ute och mycket handlar om elevernas trygghet på skolan. Vi diskuterar vad skolorna har för handlingsplan kring mobbing och kränkande behandling. Och jag tar även upp ämnet kring ”väpnat våld i skolan” som vi kommer jobba mer aktivt med under nästa år.

‒Jag ser detta år som en start på vårt samarbete för att få igång en bra kommunikation mellan skolorna och säkerhetsavdelningen på kommunen. Våra skolor ska veta att vi finns som ett stöd i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Sörmlänningen Peter Sigurd, som verkat i polisyrket under ett decennium, arbetar i grunden dagtid och kommer att vara klädd i uniform när han är ute på sina uppdrag.

‒Det finns ett symbolvärde i det.

Medborgarlöften

I en överenskommelse har polisen och kommun kommit överens om en rad medborgarlöften för att tryggare samhälle. Mellan januari och april har man exempelvis jobbat med att uppfylla dem så här:

Flertalet möten mellan kommun och polis och andra aktörer, Trygghetsvandringar (öka tryggheten inom kommunen), Trafikvandringar (se över trafikmiljön inom kommunen i samverkan med kommunen), Fotpatruller inom Strängnäs kommun (med inriktning trygghetskapande, synlighet), Fastighetsägarnätverk (trygghetsfrågor i bostadsområdena), Medborgardialoger (dialog med medborgarna beträffande tryggheten inom kommunen), försök att etablera lokala BRÅ i Stallarholmen, Åker och Mariefred, samverkan med migrationsverket gällande flyktingboenden i Strängnäs kommun, samverkansmöte med kommunen på temat Trygghet på perrong, om nya resecentrum, polisvolontärer har varit aktiva under perioden med trygghetskapande arbete.

Medborgarlöftet enligt samverkansöverenskommelsen löper 2016–2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!