Veckan genomförs årligen, för att uppmuntra till förändrade och förbättrade vanor genom att förenkla och handgripligen förklara hur alla kan göra "mer rätt".
I Strängnäs samordnar kommunen exempelvis "gång- och cykelbussar" vissa dagar.
Tjänstemän i gula västar startar då vid Dammen respektive Vallbyvägen för att, till fots och cykel, utmed vägen samla in skolbarn och lotsa dem till Finningeskolan – en hälsosam pendling på 10–20 minuter.
På vardagsmorgnarna finns dessutom polisens volontärer på plats vid fyra övergångsställen på Tosterön, för att uppmuntra till allmänt trafikvett och lotsa skolbarn på ett säkert sätt genom att samla ihop flera i taget och sedan stoppa bilisterna för gemensam passering.
– Det går jättebra för oss, men det körs alldeles för fort. Folk är stressade. Det är en jämn ström med bilar, barn kommer från alla håll och det är mycket bussar. Nån skulle behöva stå här varje dag, säger volontären Berit Fellman, som på torsdagsmorgonen står vid de breda vita strecken utanför Svenska hem arena.
På andra sidan vägen står hennes kollega Harry Hermanson.
– Det är nästan uteslutande glada miner. Bilisterna vinkar, gör tummen upp och tackar för att vi står här, säger han när han precis, ovanligt nog, mötts av två mindre glada miner.
En bilförare visar tydligt sitt missnöje med att bli stoppad mitt i morgonrusningen och en tonårspojke uppskattar inte att bli upplyst om att det är vettigt med cykelhjälm.
– Det får man ta. Vårt jobb här är att försöka uppmuntra till ett bra trafikbeteende, säger Harry Hermanson.
Under veckan kan allmänheten också bland annat få prova elcykel, kolla in en elbil och lära sig mer om hur det ska funka på gång- och cykelbanor.