Under förra veckan blev Strengnäs Tidning kontaktad av flera personer angående ett rykte som florerar i sociala medier och på diskussionsforum på internet.
Enligt ryktet ska Strängnäs kommun ha köpt en villa åt en familj i centrala Strängnäs. Husköpet omnämns bland annat på Sverigedemokraten och riksdagsledamoten Kent Ekeroths blogg. Han, liksom många andra digitala debattörer, kopplar samman detta med nedläggningen av äldreboendet Solvändan i Mariefred.
I Mariefred har boende, anhöriga, personal och Mariefredsbor protesterat mot att 24 äldreomsorgsplatser försvinner. I de digitala diskussionerna har främlingsfientliga krafter satt behoven hos de äldre i Mariefred mot behovet hos en familj med utländsk bakgrund. Man menar att de äldre som har betalat skatt under många år ska prioriteras före nyanlända.
Men ryktet stämmer inte.
Rätt är att äldreboendet i Mariefred ska läggas ned. Enligt politikerna är det delvis en satsning på en äldreomsorg som är bättre anpassad till de äldres behov. Kritikerna menar att det är en ren besparing och protesterna är högljudda.
Villan, som ryktet handlar om, är visserligen inköpt av Strängnäs kommun. När Svealandsbanan blir tvåspårig, och Strängnäs kommun bygger ett nytt stationshus, har kommunen valt att erbjuda några villaägare att lösa in deras fastigheter till marknadspris.
Anledningen är att kommunen vill se till att ombyggnationen genomförs så smidigt som möjligt. När bygget är avslutat kommer kommunen att sälja fastigheterna till marknadspris.
— Vår förhoppning är att få tillbaka motsvarande summa som vi har lagt ut när vi säljer. Det här ska inte drabba skattebetalarna, säger Fredrik Granlund, mark- och exploateringschef på Strängnäs kommun.
Villan hyrs nu tillfälligt ut till socialkontoret som i sin tur hyr ut den på korttidskontrakt till en familj.
— Socialkontoret kommer att få hyra villan fram tills stationsområdet står klart. Det beräknas ske någon gång under 2016-2017. När resecentrum är färdigställt ska vi säga upp alla hyresgäster, säger Fredrik Granlund.
Socialkontoret hyr i dag ut omkring sjuttio bostäder i andra hand till personer som inte har möjlighet att få ett eget förstahandskontrakt. Oftast är det lägenheter det handlar om.
— Det råder brist på bostäder i Strängnäs, både stora och små. Det ingår i vårt uppdrag att alla ska ha tak över huvudet. I en övergångsperiod är socialnämnden ytterst ansvarig om inget annat finns att tillgå. Men det är bara en tillfällig lösning. Målsättningen är att alla sjuttio ska få eget kontrakt, säger Annica Westling, verksamhetschef för individ och familjeomsorgen i Strängnäs kommun.