På lördagen var det julafton för alla motorcykelentusiaster när Strängnäs Hojmarknad arrangerades på Stallarholmsskolan och marknaden lockar folk från långt utanför Sörmlands gränser.
Lars Kjellström satte sig på sin Kawasaki VN 1500 hemma i Södertälje i morse och är nu en av alla besökare i Stallarholmen.
‒Jag åker hit för att träffa folk, snacka skit och äta lite korv. Och det finns mycket roliga hojsaker att titta på, säger han som kört motorcykel sedan 16-årsåldern. Idag är han 58.
‒Jag har fem cyklar hemma, en sporthoj, en HD och offroadare. Jag kör året om.
Vad tycker du är det bästa med att åka MC?
‒Att ligga på vägen och ta kurvorna. Man känner vinden i ansiktet och alla lukter, det är en befrielse, säger Lars Kjellström.
Bakom Strängnäs hojmarknad, som funnits i snart 30 år, står Yggdrasil MC Strängnäs.
Yngve Roth har varit med och arrangerat marknaden i 27 år.
‒Det är kickstarten för säsongen och en av de bästa marknaderna när det handlar om bara hoj. Responsen vi får är toppen och vissa av säljarna säger att det är Sveriges bästa hojmarknad, säger han.
Lördagen bjöd på ganska svalt väder men åtminstone uppehåll och delvis sol.
‒Vid klockan 12 är det vanligtvis fullt med hojar här, säkert 1 000 stycken, säger Roth och blickar ut mot parkeringen.
‒Men just nu är det kanske 300 till 400 så vädret spelar roll. Men jag har sett att det är fler bilar än vanligt så många har nog tagit bilen i år.
Marknaden skulle kunna ses som en del av en treenighet, där tillresta inte bara besöker Stallarholmen.
‒Vi har ett bra samarbete mellan klubbarna. Blotsvens har sitt galleri öppet där fotografen Janne Linström ställer ut en massa hojrelaterad konst. Han är mannen när det handlar om MC-foto. Sen har Crazy Wolf i Gnesta fest på kvällen, så många åker hit först, drar och käkar och sedan vidare till Blotsvens och avslutar i Gnesta.
Inträdet är blygsamma 20 kronor.
‒Vi går runt på det i alla fall och det brukar räcka till någon fest för klubben. Men tanken är att det ska vara billigt så även den som inte är direkt hojintresserad ska vilja komma och att familjer ska ha råd, säger Yngve Roth.