Fler sporter kan flytta till Larslunda

Nyligen tog Strängnäs futsal klivet upp i högsta serien. Det innebär ännu hårdare konkurrens om tiderna i Thomas arena. Samtidigt vill kommunen komma ifrån sina dyra hyresavtal, och funderar därför på möjligheten att bygga en ny hall på Larslunda.

Ari Poikela ser positivt på en eventuell flytt till Larslunda där flera idrotter kan hamna när kommunens och bowlinghallens avtal med Hemfosa går ut.

Ari Poikela ser positivt på en eventuell flytt till Larslunda där flera idrotter kan hamna när kommunens och bowlinghallens avtal med Hemfosa går ut.

Foto: Serrander Joakim

Övrigt2018-03-11 10:03

Från början spelades det bara fotboll på Larslunda.

Men i januari invigdes en gymnastikhall – som hade kostat cirka 20 miljoner kronor att uppföra – på platsen.

Frågan är vilken idrott som härnäst utlokaliseras till området vilket i den omedelbara närheten dessutom erbjuder bågskytte, golf, discgolf och längdskidor på vintern.

Tidningen har tidigare skrivit om att omförhandla hyrorna eftersom de anses vara alldeles för höga, samtidigt som man ser sig om efter andra alternativ.

‒En utredning som görs på uppdrag av kommunstyrelsen pågår. Den ska visa om vi bör flytta simhall och idrottshall från Thomas arena till Larslunda, säger Lars Ekström, chef på kommunens teknik- och servicekontor.

Det kanske inte kan hävdas att det brinner i knutarna eftersom kommunens nuvarande kontrakt med Hemfosa fastigheter, där simhallen och sporthallen ingår, löper ut vid årsskiftet 2024–2025.

‒Vårt badhus från 1970-talet börjar närma sig sin tekniska livslängd. Så frågan är om vi ska vara kvar där vi är nu med idrottshall och simhall eller dra vidare till Larslunda. Det är det som utredningen får visa, säger Lars Ekström.

Om flera sporter flyttas till Larslunda, skulle man då ändå kunna behålla hallen i Thomas arena för vissa idrotter?

‒Nej, det låter inte troligt.

Det finns tillräckligt med mark på Larslunda för att låta upphöra simhall och multihall, lovar Peter Lundqvist på Strängnäs fastighets AB.

‒Det finns en skiss på hur sporthall och simhall skulle kunna anläggas på Larslunda IP. Och så i fall blir det en multihall, säger han.

Pia Bohman jobbar på kommunens fritidskontor där man märker av att många sporter slåss som tränings- och matchtider, inte minst i Thomas arena.

‒Det är alltid svårt att lägga pussel. Vi brukar ha ett möte i maj varje år där vi planerar för kommande säsong med de involverade klubbarna.

Hur ser du på Strängnäs futsals avancemang till högsta ligan?

‒Tillsammans får vi försöka göra det bästa av situationen. Det är inte vår uppgift att kontakta klubben, utan den får höra av sig hit. Sen är Strängnäs futsal välkommen att vara med på planeringsmötet.

Med tanke på att futsallaget ska spela 13 hemmamatcher nästa vinter, finns det till exempel tider över under helgerna?

‒Ja, några. Söndagsförmiddagarna mellan 09.00 och 12.30 frigjordes i och med att gymnastiken flyttade ut.

Den presumtiva anläggningen på Larslunda går att dela av, varför flera lag kan vara igång samtidigt. Hallen skulle också ta in mer publik än vad fallet är i Thomas arena.

I Thomaskomplexet finns också Strängnäs bowlinghall, vars avtal med Hemfosa sträcker sig fram till augusti 2026.

‒Vi är medvetna om läget, att det kan bli ett flytt härifrån, säger Ari Poikela som driver anläggningen ihop med sonen Rikard Thunberg Poikela och kompisen Stefan Yngström.

Trion har även hand om bowlinghallen i Enköping.

Hur skulle "din" idrott fungera på Larslunda?

‒Jag ser det inte som något problem, även om vi trivs bra med vårt centrala läge nu. En ny anläggning skulle förhoppningsvis kunna ligga på marknivå och inte i "en grotta". Jag tänker mig en eventhall med andra aktiviteter och bra restaurang.

Så mycket betalar kommunen för Thomaskomplexet varje år

Sporthall och teater: 5,6 miljoner kronor

Thomasgården: 8,6 miljoner kronor

Thomasbadet: 4,6 miljoner kronor

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om