Flera tjänster bort från hemtjänsten i Strängnäs

Mer stress och fler sjukskrivningar beskrivs som risker när socialnämnden ska spara pengar. Ledningen har förståelse för den oro som medarbetare inom äldreomsorgen beskriver.

Foto:

Övrigt2019-02-19 06:12

Socialnämnden har en viss summa pengar att röra sig med och nämnden är skyldig att hålla den budgeten, konstaterar ordförande Bodil Mellgren (S). Men hon säger att hon har stor respekt för att personalen upplever det pågående förändringsarbetet som jobbigt.

– Grundproblemet är att inflödet av skattekronor är för lågt, det ger kommunen en pressad ekonomi. Alla nämnder får en ram, och det finns ett krav på budget i balans. Det ligger i mitt uppdrag att ta ansvar för det. Det här är ingen kritik mot hur arbetet utförs. Alla våra medarbetare är värda sin vikt i guld, säger hon, som är ny i Strängnäspolitiken från och med årsskiftet.

Vilka försök har gjorts för att försöka få en större ram?

– Det handlar inte om det i det här läget, utan vad vi kan göra för att minska våra kostnader. Som ordförande kan jag inte försvara att vi har en verksamhet som år efter år kostar mer än i jämförbara kommuner, säger Bodil Mellgren och pratar då i första hand om den kommunala hemtjänsten.

Hemtjänsten har redovisat röda siffror sedan 2012, berättar kommunens socialchef Agneta von Schoting. När hon tillträdde sin tjänst i augusti förra året, var frågan en av de första hon fick i uppdrag att jobba med.

– Problemet med att ha en verksamhet som kostar för mycket, är att andra områden behöver bära den kostnaden. Det påverkar kvaliteten för hela socialkontoret.

Hemtjänsten i kommunal regi ska inte kosta mer än 463 kronor per utförd timme, enligt den fastställda timtaxan som ligger till grund för hur mycket privata utförare får i ersättning av Strängnäs kommun. De privata företagen får något mer per timme, som ersättning för kostnader som kommunen bokför på andra enheter.

– De går runt på det, men våra egna kostnader ligger på mer än 600 kronor per timme, säger Agneta von Schoting.

Utifrån de ekonomiska förutsättningarna och antalet brukare har ett nytt schema lagts. 25 årsarbetare anses vara övertaliga, men de har inte sagts upp.

– Vi vill behålla vår personal. De som inte ryms på schemat för hemtjänsten har företräde till fasta tjänster och längre vikariat, annars har de erbjudits fast tjänst inom kommunens bemanningspool. Då har de en fortsatt tillsvidareanställning, med placering där de behövs för att täcka upp för sjukdom och vab, säger Agneta von Schoting.

Hon och Bodil Mellgren tillbakavisar att det handlar om mer eller mindre fasta vikariat inom hemtjänsten.

– De ska bara ersätta personer som är tillfälligt borta. Det minskar också vårt behov av externa vikarier. Där kommer pengarna att synas, säger Bodil Mellgren.

Även på kommunens särskilda boenden berörs personal av neddragningarna. Budgeten för kommunens äldreomsorg, som särskilda boenden är en del av, har inför 2019 stramats åt med 9,4 miljoner kronor. Boendeplatser har därför tagits bort och det har gjorts vissa omflyttningar för att personalkostnaderna ska kunna minska. Precis som hemtjänstpersonalen har övertaliga erbjudits andra tjänster.

Av den risk- och konsekvensanalys som har gjorts inför effektiviseringarna på sammanlagt 31,5 miljoner kronor beskrivs ökad stress, ökad otrygghet och ökade sjukskrivningar som möjliga risker, när personal och arbetsuppgifter fördelas om och arbetsmängden ökar.

– Jag förstår att det finns personal som känner oro och missnöje, men det är ett omställningsarbete som måste göras. Det är chefernas ansvar att hjälpa personalen till ett nytt arbetssätt, säger Agneta von Schoting.

Är det din uppfattning att det ansvaret fungerar väl?

– Det åligger dem i deras uppdrag. Jag utgår från att det görs på ett bra sätt, får jag signaler om något annat så är det något jag tar tag i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!