En vaxkaka och ett stort antal bin väckte intresse bland framför allt de yngre besökarna i Västerviken under lördagen. Det var Strängnäs biodlarförening som demonstrerade hur det ser ut i en bikupa, och barnen samlades runt glaset för att se och lära.
– Det är säkert tusen stycken, säger sjuåriga Elis Darsell-Hansmats som bor på Tosterön.
Han besöker Mälardagen – Strängnäs föreningslivs stora och årligen återkommande uppvisningsdag – tillsammans med sin mamma och lillebror. Själv spelar han innebandy, så SIBK:s tält lockade inte nämnvärt. Däremot har familjen precis varit hos Friluftsfrämjandet, som femåriga brorsan Alvar nu har blivit medlem hos. I höst väntar äventyr till skogs, berättar han.
Att visa upp sin verksamhet och därigenom få nya medlemmar är en anledning att vara med på Mälardagen, berättar flera av de föreningsföreträdare som tidningen talat med.
– Våra kurser blir ofta fulltecknade men vi skulle behöva fler medlemmar som kan engagera sig som funktionärer när vi ordnar olika aktiviteter, säger Kerstin Nilsson från Eskilstuna-Strängnäs släktforskarförening.
– Och vi vill gärna ha yngre medlemmar. Det är inte så bra med återväxten, tillägger hon.
Det är valår och en bit bort har de politiska partierna sina tält. Finns det något ni önskar att politikerna gjorde för föreningslivet?
– För vår del handlar det mycket om lokaler. När vi har föredrag så får vi låna lokaler på Multeum, men det är många föreningar som slåss om tiderna så det blir inte så ofta. Om vi fick mer tider skulle vi kunna ha fler aktiviteter, säger Kerstin Nilsson.
Lokaler är en viktig fråga även Aikidoklubben. I dagsläget ryms verksamheten i den gamla biografen på Eskilgatan, men Tilda Kelly som är med i styrelsen säger att det finns ett stort behov av en träningshall som är anpassad för sporten.
– Samma sak gäller för de andra kampsportsföreningarna i stan. Etablerade sporter har lättare att få gehör, tror jag. Vi som är mindre har det svårare, säger hon och berättar att klubben har omkring 40 medlemmar.
Tillbaka till vaxkakan, där vi hittar Barbro Johannesson från biodlarföreningen. Hon berättar att varken lokaler eller medlemstal är något som bekymrar biodlarna – medlemstalet ökar och kurserna blir alltid fulltecknade.
– Det går som tåget, vi är med här mest för att sälja honung. Det finns ett stort intresse i dag att ta hand om naturen, och en trend för närodlat och ekologiskt. Det är framför allt tjejer i 40-årsåldern som anmäler sig till våra kurser, för det är de som har fattat. De ser framtiden och förstår att vi måste vara rädda om vår jord.
Innan familjen Darsell-Hansmats lämnar de söta insekterna och går vidare bland tälten anmäler mamma Emilia Darsell sig till en nybörjarkurs i biodling – som en bekräftelse på vad Barbro Johannesson just berättat.