Fotografier motbild till Trumps myter

När nidbilder och falska fakta sprids om Sverige ger över 100 dokumentärfotografer en motbild. Boken och utställningen "Last night in Sweden" skildrar svenskt vardagsliv i all sin bredd.

Bildjournalisten Hampus Andersson från Strängnäs medverkar i "Last night in Sweden" med en bild tagen på Arlanda.

Bildjournalisten Hampus Andersson från Strängnäs medverkar i "Last night in Sweden" med en bild tagen på Arlanda.

Foto:

Övrigt2017-09-15 18:32

"Se vad som hände igår kväll i Sverige!" Det utbrast president Donald Trump under ett av sina tal i februari 2017, där han propagerade för vikten att stänga USA för flyktingar. "Sverige! Vem skulle ha trott det", lade han upprört till.

‒Vår reaktion var som de flestas, "men inget har ju hänt". Fast i själva verket händer det massor av saker hela tiden, som inte medier rapporterar om. Vi ville skildra alla de små händelser som utgör livet, säger initiativtagaren och fotografen Jeppe Wikström.

På torsdagen släpptes fotoboken "Last night in Sweden" på Max Ströms förlag. Samtidigt öppnade en utställning med samma namn på Fotografiska i Stockholm. En av de medverkande fotograferna är Hampus Andersson från Strängnäs. Han berättar att han fick i uppdrag att åka till Arlanda flygplats för att fånga ett "Love actually"-moment. Resultatet blev en bild av en man som väntar på sin flickvän.

‒De möts inte på bilden, säger Hampus Andersson som är glad över att medverka i "Last night in Sweden".

‒Det är ett fint projekt och det känns som att det behövs i en tid när vi har ett medieklimat där folk ifrågasätter vad som är sant och inte. "Last night in Sweden" är ett tidsdokument som är bra att kunna visa upp för både svenskar och människor i resten av världen. TT/EK

"Last night in Sweden"

Den 14 september släpps fotoboken "Last night in Sweden" och samtidigt öppnar en utställning med samma namn på Fotografiska i Stockholm. Medverkar gör ett 100-tal fotografer, bland andra Paul Hansen, Linda Forsell, Elin Berge, José Figueroa, Anette Nantell, Jack Mikrut och Lisa Thanner. Vissa av dem var kontrakterade av projektet för att täcka specifika ämnen.

2 000 bilder gick vidare till juryn, som består av Soran Ismail, Eva Hamilton, Lotta Gröning, Henrik Berggren, Jeppe Wikström och Anna Clarén.

De första exemplaren av boken kommer att skickas till Donald Trump, alla medlemmar i den amerikanska kongressen samt alla ledamöter i EU-parlamentet. Boken har också förhandsbeställts från närmare 30 länder.

Projektet har till stor del finansierats genom förhandsbeställningar via sajten Kickstarter. TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om