Även om inte grundsärskolan är en del av det förslag som politikerna väntas rösta igenom på tisdagens möte i barn- och utbildningsnämnden, påverkas de cirka 20 eleverna ändå indirekt.
‒Den spontana interaktionen minskar. En del av barnen leker tillsammans, det kan de inte göra längre om grundskolan flyttar, säger Magnus Erikson, rektor för särskolan.
Grundsärskolans elever ska inte vara en isolerad grupp, berättar han. Därför måste han och hans personal hitta nya sätt för deras elever att kunna umgås med andra barn.
‒Vi kan fortsätta med planerad interaktion med Karinslundsskolans elever. Det kräver mer planering av oss, vi får ta ansvar för det genom till exempel friluftsdagar och gemensamma skolavslutningar, säger han.
Även personalen på de olika avdelningarna har försökt samverka över gränserna och göra gemensamma saker. Om grundskolan försvinner minskar dessa möjligheter, berättar Magnus Erikson. Men förskolan blir kvar i Tosteröskolan, så det samarbetet kan fortsätta.
‒Förskolepedagogik och särskolepedagogik har många gemensamma hörnstenar. Även tidigare har vi försökt interagera i hela huset, och det vill vi fortsätta med även om det nu blir mer begränsat, säger Magnus Eriksson.
Har särskoleeleverna blivit informerade om att andra barn på skolan kan komma att flytta?
‒Vi har bestämt att vi ska spara den informationen tills vi vet att det är bestämt. De är ganska små och har svårt med abstraktioner, så vi väntar tills det finns ett beslut. Men vårdnadshavarna har blivit informerade.
Tidningen har ställt frågan till den politiska majoriteten om även grundsärskolan kan komma att flytta i framtiden.
‒Nej, inte just nu. Det är en fungerande verksamhet som vi vill låta vara ifred. Och vad jag förstår så är de glada över att få vara kvar, säger Maria Antropowa Ehrnfelt (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
På vilket sätt lokalkostnaderna i så fall kan sänkas, kan varken Maria Antropowa Ehrnfelt eller kommunalrådet Jacob Högfeldt (M) svara på, något som upprör oppositionsrådet Ragnar Lindén (MP).
‒Det är det här vi från oppositionen ser som ett grundproblem med skolstrukturutredningen. Det är för många frågor som ska lösa sig på vägen. I det här fallet är det särskolan som är kvar i byggnaden, i andra fall är det förskoleverksamhet som ändå blir kvar. Vi är väldigt frågande till hur mycket pengar man verkligen kan spara.
Enligt Jacob Högfeldt är det upp till fastighetsbolaget att hantera frågan om helt eller delvis tomställda lokaler.
‒Och någon sådan utredning finns inte i nuläget eftersom det inte finns något beslut om att lägga ner skolorna ännu, säger han.