"Inventarier av kulturhistoriskt värde, som hör till kyrkobyggnad eller annan kyrklig byggnad, kyrkotomt eller begravningsplats, skall förvaras och vårdas väl." Paragraf 6 i som skapat stora rubriker även internationellt, har på nytt aktualiserat frågan om kyrkans öppenhet och säkerhet. Det konstaterar Strängnäs stiftsantikvarie Dag Forssblad.
– Självklart. Sådana här stölder är en bidragande orsak till att vissa kyrkor inte alls är öppna längre, men förhoppningen är att kulturarvet inte ska bli mindre tillgängligt. Det kan ju däremot ställas andra krav på hur föremål ska förevisas och skyddas.
Säkerhetsmontrar som den i domkyrkan blev vanligare efter stöldvågorna. Svenska kyrkan har de senaste åren satsat omkring 300 miljoner på ökad säkerhet – samtidigt som vissa kyrkor valt att stänga portarna för publika besök.
Enligt Brå, Brottsförebyggande rådet, har åtgärderna haft effekt. Antalet anmälda stölder i kyrkor, museer och liknande har minskat från som mest över 2 100 år 1997, till drygt 600 år 2007 och 360 i fjol.
– Jag vet att det finns ett antal andra kyrkor som har ett intresse att tillgängliggöra kulturarvet genom den här typen av skåp. De ligger lågt just nu, tills vi får reda på hur det här kunde hända, säger Dag Forssblad.
Jo, det är frågan alla ställer sig. Vad tänker du om det?
– Det är omöjligt att säga. Jag har inte sett montern efteråt. Jag vet inte vad de har gjort – hur de har kommit in i det. Jag vill inte spekulera, säger stiftsantikvarien som med spänning väntar på polisens framsteg.
– Det blir de som får redovisa hur det kunde ske – hur det kunde gå så snabbt. Det är först då vi kan dra en slutsats för vår del och dra lärdom för framtiden.